Four lessons in negotiating for managers

Čtyři lekce z umění vyjednávat pro manažery

A managerial position involves much negotiation. A manager negotiates with subordinates, supervisors, colleagues and business partners. So this article presents four tips for managers on how to negotiate.

Lesson 1: Do not see negotiating as a battle

LeadershipNow advises not approaching negotiations as a confrontation. This will only make both sides bitter and less likely to find common ground. See negotiating as an opportunity to look at all possible solutions together and find the best one for both sides.

Lesson 2: Learn to find compromises

You will never come out of a negotiation as a 100% winner. That is not even the goal of negotation. The goal is to find a feasible compromise. Keep an open mind, be flexible and help yourself and the other side by trying to reach a compromise.

Lesson 3: Actively listen to the other side

Most people go into a negotiation with a clear idea of what they want to achieve, and they hold on to that idea so tightly that they are not really willing to listen to the other side at all. But this is a mistake because what the other side says may reveal a simple, win-win solution that you had not even thought of before. So do not be stubborn. Listen to the other side and try to understand what they are really after.

Lesson 4: Always go beyond the obvious and superficial facts

In order to find the best solution for everyone involved, it is often necessary to go deep beneath the surface to the core of the problem or most basic priorities and demands of both parties. Do not just skim the surface. Go to the heart of the issue, try to see everything in a larger perspective and look for long-term, sustainable and all-encompassing solutions that will satisfy both parties for as long as possible.

 

-mm-

    Čtyři lekce z umění vyjednávat pro manažery

    Manažerská pozice vyžaduje hodně vyjednávání. Manažer vyjednává s podřízenými, nadřízenými, kolegy i obchodními partnery. V tomto článku si proto představíme čtyři tipy pro manažery, jak vyjednávat.

    Lekce č. 1: Nevnímejte vyjednávání jako souboj

    Server LeadershipNow radí, že k vyjednávání byste neměli přistupovat jako ke konfrontaci. Tím se akorát obě strany zatvrdí a o to méně pravděpodobně najdou společnou řeč. Vnímejte vyjednávání jako možnost podívat se společně na všechna možná řešení a najít to nejlepší pro obě strany.

    Lekce č. 2: Naučte se nacházet kompromisy

    Z vyjednávání nikdy nevyjdete jako stoprocentní vítěz. To ani není jeho účelem. Účelem je najít schůdný kompromis. Mějte tedy otevřenou mysl, buďte flexibilní a pomozte sobě i druhé straně tím, že se budete snažit dosáhnout kompromisu.

    Lekce č. 3: Aktivně druhé straně naslouchejte

    Většina lidí jde na vyjednávání s jasnou představou toho, čeho chtějí dosáhnout, a této představy se tak neochvějně drží, že vlastně ani nejsou ochotni druhou stranu vůbec vyslechnout. To je ale chyba, protože z toho, co druhá strana říká, může třeba vyplynout, že se nabízí nějaké jednoduché a pro všechny výhodné řešení, které vás předtím ani nenapadlo. Nebuďte tedy neoblomní. Druhé straně naslouchejte a snažte se pochopit, o co jí vlastně v jádru jde.

    Lekce č. 4: Jděte vždy až za hranici očividných a povrchních faktů

    K nalezení toho nejlepšího řešení pro všechny zúčastněné je mnohdy nutné jít hluboko pod povrch. Až k jádru problému nebo k samotným základním prioritám a požadavkům obou stran. Neklouzejte tedy po povrchu. Jděte k samotnému jádru celé problematiky, zkuste se na celou věc podívat z perspektivy a hledejte dlouhodobá, udržitelná a všeobjímající řešení, které obě strany učiní šťastnými pokud možno na dlouhou dobu.

     

    -mm-

    Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now
    Štítky: Leadership