Co zabíjí vaši motivaci?

Ilustrační snímek

Motivace se někdy hledá těžko. Rádi bychom byli produktivnější a úspěšnější, ale někdy v této snaze škodíme sami sobě. Pojďme se tedy podívat na typické zlozvyky, kterými sami sebe připravujeme o motivaci a kterých je radno se zbavit. Vycházíme z článku s názvem 9 Toxic Habits That Kill Your Motivation, který zveřejnil server lifehack.org. Schválně si zkuste spočítat, kolika z následujících chyb se dopouštíte.

Chcete být dokonalí

Nikdo není dokonalý. Máte-li sklon k perfekcionismu, přistupujte ke svým úkolům, jako by to byste vytvářeli hrubý návrh, který zdokonalíte až později. Vždy je lepší mít něco, než nedokončit nic.

Stále se srovnáváte s ostatními

To vás připravuje nejen o motivaci, ale i o čas. Chcete-li se inspirovat druhými, najděte to, díky čemu jsou ve své práci dobří.

Nevěříte si

Až se příště budete cítit neschopně, připomeňte si nějakou věc, ve které jste dobří. Opakováním tohoto cvičení si brzy uvědomíte, že jste lepší, než jste si mysleli. Nečekejte, až vás někdo povzbudí. Povzbuzujte se sami.

Děláte příliš věcí najednou

Říkáte si, že to jinak nejde, ale jde. Vyberte si jednu věc a dotáhněte ji až do konce. Soustředění na úkol, který chcete dokončit, je ideálním zdrojem motivace.

Chybějí vám cíle

Pokud nevíte, čeho chcete dosáhnout, nedostatek motivace je přirozený. Zamyslete se a stanovte si nějaký cíl.

Nemáte dostatek odpočinku

Začněte tím, že si zajistíte dostatek spánku. Dalším krokem k opětovnému nalezení motivace je pak vyčlenit si každý den chvilku pro sebe.

Nemáte žádné nové nápady

Možností, kde najít inspiraci, je mnoho. Začněte číst, mluvte s lidmi z vašeho oboru, vraťte se k nápadům, které jste dosud nezrealizovali...

Necháte se snadno vyrušit

Místo úkolu, který byste měli dokončit, se díváte na televizi, surfujete po Internetu atd. atd. V tomto případě bude třeba zapracovat na důslednější plánování vašeho času. Zkuste s přečíst články z naší rubriky Time management.

-kk-

Zdroj: Lifehack - americký server zaměřený na různé aspekty zlepšování kvality života
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lifehack