Co děláte špatně, když vás tým neposlouchá?

Ilustrační snímek

Proč mě neposlouchají? Vždyť jsem jim to vysvětloval...“ posteskne si nejeden manažer poté, co představí svému týmu určitá nová pravidla či postup a očekává, že tým se podle toho začne chovat. To, že jej podřízení neposlouchají, vyvolá frustraci. Zásadní však je, jak se v této situaci zachová. Nucením či vyhrožováním ničeho nedosáhne. Je třeba přestat kolem sebe šířit strach a začít spolupracovat.

Pokud se vaši lidé nechovají podle vašich představ a pokynů, nebude to samo sebou. Mají k tomu důvod, který byste měli odhalit. Podle serveru Fastcompany jsou nejčastější následující tři důvody.

1. Myslíte jen na sebe

Vaši lidé si brzy všimnou, že vám více záleží na vlastní kariéře než na tom, co je správné pro firmu. Tím ztratíte jejich důvěru. Začnou vás ignorovat a dělat to, co za správné považují oni sami. Druhá možnost je, že vás začnou poslouchat ze strachu. Chcete-li tomu předejít, položte si nejprve otázku, co vy sami chcete. Záleží vám skutečně na výsledcích firmy nebo jen na dobrých vztazích s nadřízenými a vaší vlastní moci?

2. Neposloucháte

Pokud chcete, aby vás vaši lidé poslouchali, musíte také vy poslouchat je. Nevystupujte z pozice moci ani se neskrývejte za pracovníky HR. Otevřeně komunikujte a poskytujte upřímnou zpětnou vazbu. Jen poslouchat však nestačí. Přímo se ptejte, zda vaši lidé chtějí říci něco, co vám možná uniká. Vyslechněte si jejich názory, i když s nimi nesouhlasíte.

3. Jde vám jen o výsledky

Pravděpodobně jste pod tlakem, abyste dosáhli určitých čísel. Pokud vás však vaši lidé neposlouchají, přestaňte mluvit o číslech a zaměřte se na chování, které jim pomůže k větší produktivitě, nižšímu stresu a lepším vztahům se zákazníky. Nejde jen o výsledky, ale také o způsoby, jak jich dosáhnout.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company