Čím se liší výkonný zaměstnanec od workoholika?

Řada lidí si plete vysokou výkonnost s workoholismem. Obojí je totiž těžká dřina, avšak s odlišnými výsledky. Zatímco vysoce výkonný člověk pracuje tvrdě, ale zdravě a práce mu přináší uspokojení, workoholik pracuje nezdravě, necítí uspokojení a směřuje k vyhoření. Ve velmi trefném článku na síti LinkedIn o tom píše Jullien Gordon, který sám sebe nazývá uzdravujícím se workoholikem.

Strávil jsem minulý rok čtením, výzkumem a experimentováním na sobě samém, abych pochopil rozdíl mezi vysokou výkonností a workoholismem. Věřím, že existují zdravější způsoby, jak pracovat, aniž bychom museli obětovat své hodnoty nebo lidi, kterých si vážíme,“ píše Gordon. Získané zkušenosti uplatňuje ve své vlastní trenérské praxi. Zásadní rozdíly mezi workoholiky a vysoce výkonnými pracovníky shrnul následovně.

1. Výsledky

Cílem workoholika je být neustále vytížený. Má neustálou potřebu něco dělat, aby se mohl cítit důležitě. Vysoce výkonný člověk se zaměřuje na výsledky své práce. Pokud momentálně nemá před sebou konkrétní úkol, na kterém by pracoval, odpočívá nebo strategicky plánuje.

2. Úspěch

Workoholik není nikdy úspěšný. Stále není dost dobrý, nemá dost času nebo podpory. Chce víc, protože neví, co je dost. Vysoce výkonný člověk ví, co je být dost dobrý. Ať už zvítězí o jeden nebo o padesát bodů, je to vítězství.

3. Správný čas

Workoholik neustále pracuje na 110 %. Neumí si vyčlenit priority, vše je pro něj stejně důležité. Vysoce výkonný člověk naopak ví, kdy investovat veškeré úsilí a kdy ubrat. Uvědomuje si, že není možné pracovat stále na 110 %.

4. Povědomí o sobě

Workoholik se spoléhá na hodnocení lidí kolem sebe. Stále se obává, aby jej hodnotili dobře. Vysoce výkonný člověk zná svou vlastní hodnotu, což mu dává určitou svobodu při práci. Sám hodnotí, jak si vede a v čem by se měl zlepšit.

5. Plánování času

Workoholik se ve své práci nechá řídit ostatními, jejich nečekanými vyrušeními, e-maily apod. Vysoce výkonný člověk řídí svůj čas proaktivně. Plánuje si nejdůležitější úkoly na dopoledne a odpoledne u zbývá čas na případná vyrušení.

6. To nejlepší

Workoholik se soustředí na věci, které jdou mimo jeho kontrolu. Neuvědomuje si, že není možné vždy dosáhnout určité obecné představy o úspěchu. Vysoce výkonný člověk naproti tomu dělá to nejlepší, co může udělat. Hodnotí sám sebe podle toho, zda on sám cítí, že udělal maximum.

7. Péče o sebe

Workoholik upřednostňují ostatní před sebou, což vede k postupnému vyčerpání. Vysoce výkonný člověk má na prvním místě sebe. Může to znít sobecky, ale není tmu tak. Tím, že v první řadě dbá o sobe, může lépe posloužit ostatním.

Zatímco workoholici pracují, aby vypadali důležitě, vysoce výkonní lidé hledají důležitou práci,“ uzavírá Jullien Gordon.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse