Buďte pánem svého času

Ilustrační snímek

Čas je to nejcennější, co v životě máme. Každá minuta je neopakovatelná, a proto je pro nás velmi cenná. Co tedy děláte špatně, když chodíte domů neustále přepracovaní, rodinu už pomalu nevídáte a na odpočinek vám také času nezbývá? Server Open Forum publikoval4 rady, jak si efektivně naplánovat svůj čas a nezbláznit se z toho.

1. Buďte realisté

Vytvořte si zcela konkrétní seznam úkolů na další den. Buďte však realističtí a zapište si pouze takové úkoly, které odpovídají jednak stanoveným prioritám, ale také vašim časovým dispozicím. Každý splněný úkol si odškrtněte. Nabije vás to motivací pokračovat na dalším.

2. Nerozptylujte se

Důležité úkoly si žádají vaši maximální pozornost. Zamezte veškerým ruchům z okolí, aby vás rozptylovaly. Ani netušíte, o kolik pozornosti vás okrádá zvonící telefon, blikající emaily na ploše nebo hluk proudící skrze otevřené dveře kanceláře.

3. Nebuďte tolik úslužní

Pokud každému kývnete na žádost o pomoc s tím a oním úkolem, pak si ve svém vlastním diáři zaručeně všechny položky daného dne neodškrtnete. Naučte se říkat ne v situacích, kdy si skutečně nemůžete dovolit ztrácet čas.

4. Zjistěte, kdy jste nejproduktivnější

Jste ranní ptáče nebo možná sova? Jestliže jste nejvíce produktivní v dopoledních hodinách, naplánujte si nejnáročnější úkoly právě na tuto dobu. Máte-li ale pocit, že se vám nejlépe přemýšlí v noci, zpracujte si přes den svou běžnou agendu, zodpovězte emaily a vraťte se k úkolu v pozdních hodinách.

Daří se vám zvládat úkoly efektivněji? Už nechodíte pozdě spát a ustaraný výraz vám také mizí? Skvělé! Zvládli jste jednu ze základních lekcí time managementu.

Můžete doplnit nějaký vlastní tip?

-bn-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum