5 chyb při povyšování zaměstnanců s vysokým potenciálem

Každý lídr se dříve či později setká se situací, kdy bude vybírat některého z dosavadních podřízených pro povýšení do manažerské role. Ruku v ruce s tím jde obava, aby povýšenému zaměstnanci nemusel po určité době říkat, že to nefunguje. Článek na portálu fastcompany.com proto upozorňuje na pět nejčastějších chyb, kterých se lídři dopouštějí při povyšování tzv. high potentials a radí, jak se vyhnout selhání.

1. Příliš volnosti

Věřit nově povýšenému manažerovi je v pořádku, není však žádoucí nechat jej, aby vše od začátku dělal sám.

2. Chybějící zpětná vazba

Ani sebelepší zaměstnanci nedokáží číst vaše myšlenky. Hned na začátku se proto domluvte na cílech a způsobech měření pokroku.

3. Chybějící lekce chování

Nově povýšeným manažerům byste měli poskytnout také lekci etikety. To, že jim věříte, neznamená, že se mohou chovat povýšeně. Snažte se předejít tomu, aby si znepřátelili kolektiv dříve, než se stačí vzájemně poznat.

4. Chybějící plánování nástupnictví

Váš hvězdný zaměstnanec může být schopen pracovat za dva, což je v pořádku, je-li jeho pracovní role taktická. Jakmile se však dostává do vůdcovské role, měl by mít také čas na své lidi. Vaším úkolem je proto zajistit nástupce dříve, než dotyčného povýšíte.

5. Mikromanagement

Stejěn jako není žádoucí nechat nového manažera zcela bez podpory, není na místě ani sledovat každý jeho krok.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company