10 slov a frází, které byste měli ze svého manažerského slovníku vynechat (1/2)

Bez kvalitních komunikačních dovedností jako manažer dlouho neobstojíte. Existují také slova a fráze, která na vaše vztahy a dopad působí skutečně jako jed. Níže je několik z nich – raději se jim vyhněte.

Ilustrační snímek

„Nerozumíš“

I když není vaším záměrem vypadat jako všeznalec, ale věříte, že máte lepší porozumění problému než druhá osoba, tento přístup vás omezuje. Brání vám hlavně v přístupu k perspektivě druhé osoby a omezuje vnímání vaší otevřenosti. To, čemu „rozumíte“, můžete podporovat více ve spolupráci. Příště raději řekněte něco v duchu: „Mám o tom nějaké náměty, ale zajímá mě, co napadlo tebe.“

„S tím nemohu nic dělat“

Odolnost je založena na pozitivitě a zaměření na to, co člověk může ovládat. Vždy se dá něco udělat. Můžete začít změnou situace. Zaměřte se na to, co můžete změnit, a informujte se blíže o situaci. Zvýrazněte hodnotu, pozitiva, učení. Když máte pocit, že nelze nic dělat, ztrácíte vlastnictví problému, ale i své vedení. Vybíráte si postoj oběti. Pokud potřebujete více jasnosti a informací, dejte si chvíli čas s odpovědí.

„Ale“

Bez ohledu na to, čemu předchází toto slovo, jeho použitím narušujete komunikační linku. „A“ je skvělá náhrada. Zatímco „ale“ naznačuje útěchu („ale my to dokážeme“), „a“ nabízí další informace, schopnost spojit nápady a spolupracovat na přetváření. Představte si „a“ jako lepidlo, které spojuje nápady dohromady, a „ale“ jako nůžky, které je stříhají.

„Téměř“

Toto označení snižuje hodnotu vaší zprávy. „Jsem si téměř jistý.“ Pokud si nejste jisti, můžete lépe objasnit míru nejistoty, protože výraz „téměř“ vaši jistotu nijak smysluplně nepodporuje. Zkuste raději „Jsem si na více než 50 % jistý.“ 

„Možná“

Lidé hledají u lídrů jasnost a odpovědnost. Nabídka slova „možná“ toto neposkytuje. „Mohli bychom to dokázat.“ To vás vede ke zpochybnění a zjišťování toho, co ještě chybí. Někdy je toto slovo tou nejlepší volbou, ale v takových případech by mělo být použito záměrně.

 

-bb-

 

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How

Články v sérii

Aktuální

10 slov a frází, které byste měli ze svého manažerského slovníku vynechat (1/2)

Aktuální

10 slov a frází, které byste měli ze svého manažerského slovníku vynechat (2/2)