Zemědělství ve městech realitou?

Terry Fujimoto vidí budoucnost zemědělství v obnažených koříncích zelených rostlin, které on a jeho studenti pěstují v tenkých čúrcích vody ve skleníku. Program pod záštitou Státní univerzity v Kalifornii je součástí rostoucí snahy využívat hydroponie – metody kultivování rostlin ve vodě – a přinést farmaření do měst, kde je větší koncentrace spotřebitelů.

Kořeny hydroponicky produkovaného ovoce a zeleniny mohou být v přímém kontaktu s vodou, nebo být vsazeny například do houbovitých tkání nebo nastrouhaných kokosových skořápek. Většina komerčních provozů pumpuje do systémů vodu pomocí „chytrých“ senzorů, které automaticky přizpůsobují živiny a kyselost vody. Metoda je obecně vhodná pro rychle rostoucí a cenné druhy, jako je zelený salát nebo rajčata, která mohou být ve vyhřívaných sklenících pěstována po celý rok.

 

Největší takový skleník je Eurofresh v jihovýchodní Arizoně, kde bylo v roce 2007 vypěstováno 100 milionů kilogramů rajčat. Technologie využívá téměř třicetiletý výzkum NASA zacílený na udržení astronautů na místech, kde je ještě méně prostorů než v typickém americkém městě.

 

Díky tomu, že tato metoda vyžaduje méně vody a půdy než tradiční farmaření, je viděna jako ideální pro praxi pěstování plodin na střechách, volných půdních a jiných obytných prostorách. Příznivci metody poukazují na vysoké náklady dovážení produktů z venkova do měst, ztráty divoké přírody na účely farmaření pro rostoucí světovou populaci a riziko bakterií v extenzivních, ne příliš bezpečných potravních řetězcích jako důvody pro podporu hydroponických farem.

 

Založení high-tech farem na drahých pozemcích měst a zajištění dostatku tepla a světla po celý rok může však představovat obtížně překonatelné překážky.

 

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com