Vývoj české ekonomiky v roce 2017

České ekonomice se v roce 2017 dařilo výborně. Hrubý domácí produkt vzrostl o 4,5 %, což je druhá nejvyšší hodnota od roku 2007. Vyšší hospodářský růst byl jen v roce 2015, kdy byla ekonomika výrazně stimulována dočerpáváním prostředků z evropských fondů.

Ilustrační snímek

Publikace Českého statistického úřadu s názvem Vývoj ekonomiky České republiky v roce 2017 konstatuje, že hospodářský růst podpořila především spotřeba domácností poháněná výrazným zvyšováním výdělků, zahraniční poptávka a ve druhém pololetí i investiční aktivita.

K růstu ekonomiky přispěly ve stejné míře služby a zpracovatelský průmysl. Dařilo se nejen výrobcům aut a jejich subdodavatelům, ale také strojírenství. Pozitivní výsledky přineslo také obnovení výrobních kapacit v chemickém průmyslu a energetice.

ČSÚ - Vývoj ekonomiky České republiky - rok 2017

Spotřebitelské ceny zaznamenaly v roce 2017 nejvyšší růst od roku 2012. Vzrostly o 2,5 %, přičemž nejvýrazněji zdražily potraviny. „Ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly o 5,2 %. Klíčové bylo zdražení pekárenských výrobků a obilovin, mléka, sýrů, vajec a masa. Zvýšily se ale i ceny bydlení, energií a dopravy,“ upozornil předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Rostly také ceny nemovitostí. Meziroční růst indexu nabídkových cen bytů ve druhém pololetí zrychlil na 12,5 %. Závratným tempem rostly především ceny bytů v Praze, i když na konci roku klesly.

Závěr roku přinesl mezičtvrtletní snížení realizovaných cen nových bytů v Praze. Tyto ceny v průběhu loňska meziročně rostly průměrně o 13,6 %. Do značné míry odrážely zvýšení cen bytů v nových stavebních projektech,“ podotýká analytička ČSÚ Karolína Súkupová.

ČSÚ - Vývoj ekonomiky České republiky - rok 2017

Zahraniční obchod skončil přebytkem 145,3 miliardy korun. Meziročně posílil vývoz i dovoz. Dobře se vedlo hlavně exportérům motorových vozidel, strojů a zařízení či elektrických zařízení.

Na trhu práce převažovaly příznivé tendence. „Počet pracovníků meziročně vzrostl o 1,6 %. Práci mělo nejvíc lidí v éře samostatné České republiky. Průměrná hrubá měsíční mzda překročila v posledním čtvrtletí loňského roku poprvé v historii 30tisícovou hranici. Meziročně vzrostla o 8 %,“ upřesnil analytik ČSÚ Jiří Kamenický.

ČSÚ - Vývoj ekonomiky České republiky - rok 2017

Publikace

Souhrnná publikace je k dispozici ke stažení na stránkách Českého statistického úřadu zde. Stáhnout si můžete i jednotlivé části:

Archiv publikací ČSÚ o vývoji české ekonomiky v minulých letech najdete na této stránce.

-kk-

Články v sérii

Aktuální

Vývoj české ekonomiky v roce 2014

Aktuální

Vývoj české ekonomiky v roce 2015

Aktuální

Vývoj české ekonomiky v roce 2016

Aktuální

Vývoj české ekonomiky v roce 2017