Vývoj české ekonomiky v roce 2015

Ilustrační snímek

České ekonomice se loni dařilo nejlépe za posledních osm let. Hrubý domácí produkt vzrostl o 4,3 %. Ve srovnání s Evropskou unií (+1,8 %) stoupl výkon české ekonomiky více než dvojnásobným tempem, v porovnání s eurozónou (+1,5 %) téměř trojnásobně. Vyšší růst HDP než Česko měla v EU pouze Malta (6,3 %). Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu.

Publikace ČSÚ s názvem Vývoj ekonomiky České republiky v roce 2015 konstatuje, že k růstu české ekonomiky přispěla především domácí poptávka. Hlavně investice, které se zvedly o 7,5 %. Svou roli ale sehrály i mimořádné faktory, vysvětluje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová: „Pokles cen ropy na světovém trhu vedl k tomu, že se firmám snižovaly náklady a domácnostem výdaje na nákup pohonných hmot. V nemalém rozsahu se také dočerpávaly finanční prostředky z fondů EU na konci programového období 2007 až 2013.“

Vývoj ekonomiky České republiky v roce 2015

Na straně nabídky se na růstu ekonomiky podílely zejména služby a zpracovatelský průmysl. Celkový ekonomický růst podpořila i vyšší dynamika úvěrů domácnostem a podnikům. Došlo také ke zlepšení vnějších ekonomických vztahů a hospodaření státu. Deficit státního rozpočtu byl nejnižší od roku 2008.

V návaznosti na dobrou ekonomickou kondici se dařilo také trhu práce. Zaměstnanost dosáhla podobně jako v roce 2008 nejvyšší úrovně v historii samostatné republiky. V průběhu léta překročil počet volných pracovních míst stotisícovou hranici. Míra nezaměstnanosti se systematicky snižovala až k prosincovému minimu 4,6 %. Poprvé od roku 2007 narostla komplexně spotřeba domácností ovlivněná vysokou spotřebitelskou důvěrou. Domácnosti zvýšily výdaje jak za předměty dlouhodobé, střednědobé i krátkodobé spotřeby, tak za služby.

Publikace

Souhrnná publikace je k dispozici ke stažení na stránkách Českého statistického úřadu zde. Stáhnout si můžete i jednotlivé části:

Archiv publikací ČSÚ o vývoji české ekonomiky v minulých letech najdete na této stránce.

-kk-

Zdroj: Český statistický úřad - Ústřední orgán státní správy České republiky. Zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Český statistický úřad

Články v sérii

Aktuální

Vývoj české ekonomiky v roce 2014

Aktuální

Vývoj české ekonomiky v roce 2015

Aktuální

Vývoj české ekonomiky v roce 2016

Aktuální

Vývoj české ekonomiky v roce 2017