Technologie PLT se stává součástí telekomunikačního trhu

S koncepcí technologie PLT (číslicová komunikace po silovém vedení) přišla v roce 1997 společnost **Nortel**. Nízká přenosová rychlost (1 megabit za sekundu) však neodpovídala nákladům na instalaci. Komerčně se neprosadila ani varianta **Media Fusion** s přenosovou rychlostí 2,5 gigabitu za sekundu. Poslední vývoj však naznačuje, že technologie PLT snad přece jen bude rentabilní.

PLT řeší problém přenosu signálu z rozvodny až do domácnosti, tedy přes distribuční transformátor. Mezi typické rysy této technologie patří snadné rozšiřování a využití stávající infrastruktury. Přenosová rychlost se pohybuje mezi 2 a 10 megabity za sekundu. Na vývoji PLT se podílí 11 společností, konkrétní výsledky však oznámily teprve dvě: **Ambient Corporation** a **Mainnet**.

Největší překážky, s nimiž se komunikační technologie PLT potýká, jsou:
- rušení,
- přemostění transformátorů (Evropa má oproti USA tu výhodu, že na jeden transformátor připadá mnohem více odběratelů),
- rozdělení napájecího vedení na segmenty (je potřeba snížit počet uživatelů připadající na 1 uzel),
- malý odstup rušivých signálů.

Prvořadou důležitost má v současné době řešení praktických aspektů, jako je například standardizace nebo nalezení vhodných výrobců.

**Datum vydání: VII/2001**
Zdroj: Edison Electric Institute - americká organizace sdružující akciové energetické společnosti, mezinárodní pobočky a sdružení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Edison Electric Institute