Hry bez pravidel

Na českém trhu s odposlechovými prostředky působí v současnosti 89 firem, které se zabývají prodejem přístrojů typu „štěnice (jsou levné, od 400 korun v bazarech). Dalších 3665 koncesovaných detektivních kanceláří tyto prostředky využívá. Zjistit za úplatu se dá prý téměř všechno. „V Čechách se prostorové i telefonní odposlechy konkurentů provádějí běžně, potvrdil týdeníku EURO bývalý poslanec Tomáš Svoboda, šéf lobbistické firmy **Knight & Svoboda**.

Tomáš Svoboda tvrdí, že telefonické odposlechy se kupují i od pracovníků státní správy. „Na tomto trhu si můžete koupit údaje o čemkoli, od bankovního účtu až po obsah telefonních hovorů, říká zkušený lobbista.

Samostatnou kapitolou je používání odposlechových metod při kontrole zaměstnanců. I tento trend se stále více rozmáhá. Kromě evidence služebních telefonů existují například počítačové programy, které zaznamenávají, jak dlouho pracovník pracoval v oblasti dokumentů a jak dlouho brouzdal po internetu. Také do služebních aut se stále častěji montují čipy v ceně asi 50 000 korun, které monitorují pohyb vozu. Hranice indiskrece není zřetelná, v zásadě platí, že zaměstnavatel by měl zaměstnanci alespoň obecně oznámit, že je sledován.

**Datum vydání:** V/2002
Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro