Digitální automatizace (2/2): Inovativní řešení přinesou pracovní místa

Když Stepes (startup, který nabízí překlady v reálném čase, a který jsme zmínili v předchozím článku) začínal, jeho zakladatelé věděli, že ze strany firem zde je poptávka po rychlých a přesných překladech. A samozřejmě – tato služba musí být co nejlevnější. Všech těchto tří předpokladů se však v praxi dosahuje těžce.

Mechanické překladače jsou rychlé a laciné, ale rozhodně nejsou vždy přesné. A překlady, které poskytují agentury, jsou zase zoufale pomalé.

S rozvojem vysoce propojeného prostředí se však pomalé překlady stávají minulostí. Očekávání zákazníků jsou vyšší a rychlé dodání dnes znamená, že je překlad dodán v řádech minut nebo dokonce sekund.

Ilustrační snímek

Model zmíněné firmy je inovativní. Využívá mnoha vícejazyčných mluvčích. Aplikace má přístup k 3,6 miliardy lidí. Takže když je potřeba například přeložit odborný lékařský text, některý lékař jej může připravit během své pauzy.

Tento model je hodně podobný modelu, který využívá Uber. Lidé mají mobilní aplikaci, popíší, co potřebují a dohodnou se na ceně. Překlad je jim pak dodán v reálném čase, popisuje článek na webu management-issues.com.

Budoucnost práce

Sehnáním lidí, kteří ovládají více jazyků na úrovni rodilého mluvčího, jim firma Stepes dokázala dát příležitost pro vytváření hodnoty. Urychlila akceleraci existujícího trhu. Podobné věci dosáhla i Wikipedia, která lidem umožnila okamžitý přístup k největší encyklopedii na světě. Nicméně firma Stepes lidem, kteří pro ni pracují, platí.

V budoucnosti zaniknou byrokratické struktury, kde se řídí věci shora. Stane se tak ve chvíli, kdy síťové struktury dosáhnou kritické hranice rozšíření.

Korporace budoucnosti budou vypadat dost jinak, než jak vypadají ty dnešní. Budou to sítě sobě rovných. A na těchto sítích bude možné kdykoli oslovit jakéhokoli talentovaného člověka kdekoli na světě. Budoucnost práce bude o spolupráci nezávislých jednotlivců.

-jk- 

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Digitální automatizace (1/2): Žádná práce a žádná budoucnost?

Aktuální

Digitální automatizace (2/2): Inovativní řešení přinesou pracovní místa