Zbavte se svých toxických návyků

Ano, skutečně se můžete zbavit svých návyků, které vás už dlouho štvou. Neurověda ukazuje poměrně jasný postup.

Ilustrační snímek

Každý máme nějaké zvyky. Než začneme řešit samotnou techniku, která změní vaše toxické návyky, podívejme se na to, proč jsou naše obecné návyky tak snadno vytvořitelné a obtížně prolomitelné. Výzkum v oblasti psychologie chování již dávno prokázal, jak snadno se můžeme z opakované činnosti vytvořit rutinu. Z pohledu neurovědy k tomu skutečně existuje velmi dobrý důvod.

V zásadě je pro mozek snazší mít návyk než skutečně myslet, protože myšlení vyžaduje více energie. V tomto smyslu jsou vytvořené návyky užitečné. Představte si například, jak těžké by bylo řídit vaše auto, kdybyste za volantem seděli pokaždé jako by to bylo poprvé. Na druhou stranu je obtížné změnit návyky – oblast zvyku mozku (striatum) je totiž něco, co sdílíme s plazy. Je to dlouhodobě vytvářená část mozku, která funguje velmi automatizovaně bez ohledu na naše vědomí. Chování se proto rychle formuje opakovanými volbami.

Směřování naší pozornosti, naše volby, a dokonce i myšlenky, na které se soustředíme vytváří v naší mysli dojem. Dostatek dojmů zase vytváří sílu zvyku, která je do značné míry opakem reflexe. Postupně se tak blížíme ke způsobu, který nám může pomoci zvrátit naše zaběhnuté návyky, a hlavně se zbavit zlozvyků. Jedná se o volní (aktivní, záměrnou) pozornost.

Právě vůle je zásadní pro přesměrování starého chování mozku. Pro změnu však musíte zapojit energii – svoji duševní vůli – a věnovat pozornost konkrétnímu zvyku a tomu, čím jej chcete nahradit.

Vizionář William James ve své zkrácené verzi knihy The Principles of Psychology napsal: „Dočasné úsilí je úsilí pozornosti.“ Znamená to, že musíte zapojit svou vůli, abyste obrátili pozornost dovnitř, abyste našli to, co je prospěšné. Není divu, že existuje silná vazba mezi meditací a touto schopností pro vnitřní, reflexní hodnocení.

Výzkumy zároveň ukazují, jak zlepšit vaše introspektivní povědomí. To umožňuje ve vašem mozku aktivovat tzv. modul Reflect and Relate (uvažovat a reagovat). Popisuje část prefrontální kůry, vysoce integrační oblasti mozku umístěné za hřebenem obočí, který je zodpovědný za vhled, empatii, a dokonce i pocity ze sebe sama.

Jakmile váš modul Reflect and Relate přejde do režimu online, můžete přistupovat ke svým hodnotám a věnovat čas identifikaci a vyhodnocení toho, jak je určitý zvyk prospěšný nebo škodlivý. Skutečně se vaše další akce v chování shoduje s tím obrazem osoby, kterou chcete být? Pozastavení se nad skutečností a přemýšlení vám umožní vědomě vytvářet nové, pozitivnější návyky. Jedná se o skutečné cvičení svobodné vůle a její síly. 

Jak na to?

Pokud opravdu chcete formovat své chování a zvyky, na kterých vám záleží, musíte v prvé řadě věnovat soustředěnou pozornost těm zvykům, které chcete změnit. Tak získáte sílu pro změnu. Jako ukázku zkusme krátký experiment, který doslova přeškolí mozek, aby přemýšlel. Obraťte na chvíli svou pozornost dovnitř sebe a uvažujte o následujících otázkách:

  • Jak by vypadala má volba, kterou jsem udělal/a v určité situaci a která mohla být pozitivně ovlivněna, kdybych se nejprve zastavil/a a přemýšlel/a o ní?
  • Jak by se změnil můj život, kdyby odrážel mé osobní hodnoty a uplatnil je v praxi?

Tím, že jste se na několik okamžiků zastavili, abyste se soustředili a přemýšleli, jste právě posílili klíčovou oblast vašeho mozku, prefrontální kůru. Cíleným posilováním modulu Reflect and Relate ve vašem mozku můžete obnovit ztracené soustředění a využít záměr formovat život, který chcete.

Více inspirace naleznete například v knize Reflect od Donalda Altmana, která nabízí více než 100 reflexních postupů pro posílení vaší vůle a změnu návyků.

 

-bb-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today