Reportáž: Vytvářejte z vašich dat vizuálně atraktivní reporty pro lepší rozhodování

Práci s daty v různé míře se nevyhne většina z nás, kteří zastáváme „kancelářské“ pozice. Ačkoliv mnozí nedají dopustit na tradiční excelovské tabulky, pro určité potřeby, komplexnější reporting a rozhodování či plánování jsou nedostačující. A tak stále více firem a specialistů začíná využívat nástroj Power BI, s nímž se naučí rychle pracovat každý zdatný uživatel Excelu, který chápe základní logiku práce s daty.

Za naši redakci jsem se zúčastnila online kurzu POWER BI – EFEKTIVNÍ ANALÝZA DAT A REPORTING od společnosti ICT Pro, abych si ověřila, jak se s tímto nástrojem pracuje a jak ve skutečnosti je či není snadné naučit se s ním pracovat.

Ilustrační snímek

Jak úvodem zmínil lektor Petr Rozkošný, nástroj Power BI od Microsoftu navazuje na známé excelovské prostředí. Je tedy v základu velmi intuitivní pro všechny, kteří v Excelu využívají i pokročilejší funkce. De facto rozšiřuje jeho možnosti. V Power BI můžete triviálním způsobem propojovat data z různých zdrojů, ať už jsou to nejrůznější excelovské tabulky, anebo jiné datové zdroje, které vaše firma využívá, případně jsou dostupné online. Power BI nabízí rychlý přístup ke skutečně velkému množství webových služeb, jako je například Google Analytics nebo analytiky z Facebooku.

Kdy už Excel nestačí?

Power BI přijde vhod, jakmile neřešíte jednoduchou tabulku, kterou si potřebujete spočítat a třeba poslat kolegovi. Na to je Excel zkrátka rychlejší a snazší. Pokud ale chcete namodelovat například složitější reportingy obchodních výsledků v závislosti na různých proměnných nebo máte prověřit fluktuaci zaměstnanců či odchodovost zákazníků, výstupy z Power BI budou výrazně kvalitnějším podkladem pro další rozhodování. Umožní vám lépe pochopit a vysledovat trendy, realizovat vhodná opatření na základě reálných dat, nejen podle úsudku, případně získat podklad pro vaše budoucí predikce vývoje v jakékoliv oblasti.

Na začátku si však musíte data připravit, abyste pracovali skutečně jen s tím, co potřebujete a neztratili se nakonec v nepřeberném množství hodnot, které z propojených zdrojů můžete získat. V rámci dvoudenního kurzu je proto velká část věnována právě práci v „přípravném prostředí“ Power Query, kde se data učíte „očistit“. Následně prakticky zkoušíte pod vedením lektora tvořit vlastní datové modely a relace mezi tabulkami. Vlastní nástroj Power BI Desktop je přitom v základní verzi dostupný zdarma ke stažení pro všechny uživatele MS Windows, a tak můžete snadno trénovat možnosti z pohodlí domova i po skončení kurzu bez nutných licencí a bezpečně i bez přístupu k firemním datům.

Část kurzu je také věnována úvodu do jazyka DAX (Data Analysis Expressions), který má podobný účel jako sada funkcí v Excelu – slouží k editaci dat před vlastním reportováním v Power BI. Jeho součástí jsou různé funkce, operátory a hodnoty, které pomohou provádět pokročilé výpočty nebo se například dotazovat se na data v souvisejících tabulkách.

Ačkoliv práce s jazykem DAX nevyžaduje předchozí znalosti programování, může být pro začínajícího uživatele zpočátku složitější, než se do problematiky takzvaně „dostane“. Petr Rozkošný však během kurzu poskytoval neustále maximální podporu a díky propojení skrze vzdálenou obrazovku pomohl některým tápajícím účastníkům řešit jejich dílčí dotazy a nesrovnalosti při řešení úloh.

Zvládne to i začátečník

Je potřeba uvést, že kurz je skutečně určen uživatelům, kteří s aplikací Power BI začínají, nebo mají nulové předchozí znalosti nástroje. Pro mě, ne-analytika, je zajímavá zejména část věnovaná vlastní vizualizaci dat. S finálními výstupy z Power BI jsem se setkala letmo již dříve a zaujala mě především interaktivita jednotlivých grafických přehledů, které oproti klasickému grafu v Excelu umožňují selektivně, „na kliknutí“, zobrazit vzájemné vztahy mezi faktory a modelovat různé situace. Je přitom úplně jedno, jestli zrovna řešíte například „demografii zaměstnanců napříč vašimi pobočkami“ anebo potřebujete ověřit třeba „efektivitu prodeje deštníků v závislosti na aktuálním počasí v konkrétní lokalitě a prodejně“.

Po absolvování kurzu budete rozumět základní architektuře nástroje. Budete schopni nahrát do Power BI data z jednoho nebo i více zdrojů a různě s nimi pracovat v závislosti na požadavcích. Výstupem pro vás bude nejen vlastní atraktivní datová vizualizace, ale hlavně jistota při tvorbě dalších reportů, které využijete třeba pro vaši příští manažerskou poradu.

Prohlédněte si online výstup z Power BI

Interaktivní vizualizace v Power BI

Ukázkový výstup z nástroje Power BI

Přínos lektora

Osobně bych ráda vypíchla právě přístup lektora Petra Rozkošného, který velmi aktivně provádí účastníky problematikou a průběžně ověřuje přínos a srozumitelnost pro jednotlivce. Je to skutečná devíza. Díky tomu věřím, že se v kurzu skutečně neztratí ani laik, který se se s nástrojem Power BI nikdy nesetkal. A jak kurz hodnotí další účastníci? Zde je pár vybraných referencí:


"Asi bych nic neměnil, školení mi perfektně sedlo. Dozvěděl jsem se mnoho nových informací. Co komu chybělo nebo někdo potřeboval vědět tak pan školitel poradil, vysvětlil. Takže nic mi nechybělo. Nejvíce mě zaujalo, kolik toho Power BI dokáže. Přínosem pro mě bylo, že jsem se mohl kdykoliv na cokoliv zeptat. Hned bylo odpovězeno na otázky a nabytí nových informací." (Tomáš S., FORTUNA GAME a.s.)

"Byla to dvoudenní nabitá jízda! Super lektor! Trpělivý a ochotný. Ačkoliv jsem se párkrát ztratila ve cvičeních, vždy rychle pomohl :) DÍKY MOC!" (Jitka L., Air Bank a.s.)

"Školení jsem si moc užil a bylo velice příjemné. Vstupoval jsem s 0 znalostmi tématu a odcházím s krásnými základy na kterých mohu stavět další vědomosti. Moc díky." (Martin P., Zebra Technologies CZ s.r.o.)

Zaujala vás problematika Power BI a chcete se s nástrojem naučit pracovat?

Zúčastněte se kurzu