Pomodoro a další tipy pro lepší soustředění a produktivitu

Ilustrační snímek

Cítíte, že máte rezervy v tom, jak si udržet soustředění na práci? Pak je na čase začít aktivně učit váš mozek, že zábava přichází až po práci. Praktické tipy, jak si udržet soustředění a produktivitu, přinesl server Open Forum.

Zapomeňte na mobil a internet

Potřebujete-li nerušený časový úsek, abyste se mohli věnovat určité činnosti, vypněte si mobil a internet. Držte se pravidla „sejde z očí, sejde z mysli“. Ideálně nechte mobil v jiné místnosti a do počítače si nainstalujte software, který bude blokovat přístup na internet. Raději si pusťte příjemnou hudbu, ale beze slov.

Pište si seznam úkolů a najděte sílu, která vás bude nutit plnit vaše cíle

Naučte se pravidelně používat tužku a papír, zapisovat si nové škrtat splněné úkoly. Pokud potřebujete jistý tlak, aby vás nutil plnit vaše cíle, zajistěte si jej. Můžete požádat někoho z kolegů, aby vás neustále upomínal, nebo si stanovte konkrétní cíl a tlačte sami na sebe. Pomůže vám, když svůj cíl zveřejníte a bude o něm vědět hodně lidí. Vždy si stanovte konkrétní datum, jinak budete svůj cíl odkládat do nekonečna.

Naučte se techniku Pomodoro

Pomodoro je technika řízení času, která vznikla v 80. letech. Spočívá v intenzivním soustředění na určitý úkol v časových blocích o délce 25 minut, mezi nimiž jsou 3-4minutové přestávky. Po každé čtvrté 25minutovce pak následuje přestávka 15-20 minut. Více informací o této technice naleznete například zde.

Naučte se techniku „Don’t break the chain“

Tuto techniku zpopularizoval americký komik Jerry Seinfeld. Spočívá v určení cíle a každodenním postupu směrem k tomuto cíli. Vezměte si kalendář a každý den, kdy uděláte něco pro svůj cíl, označte křížkem. Vaším cílem by mělo být pokračovat den po dni - nepřerušit řetěz křížků. Více informací o této technice naleznete například zde.

Pořiďte si kancelář

Důsledně oddělujte prostor určený pro práci od prostoru pro rodinu, zábavu a všechno ostatní, co s prací nesouvisí. Pokud pracujete na dálku a nemáte prostředky na pronájem kanceláře, využijte veřejných knihoven, kaváren, co-workingových center apod.

Obecně platí, že byste měli vždy pracovat jen na jedné věci najednou. A nedávat si nereálné cíle.

-kk-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum