Naučte se být agilní: Lekce ze světa IT

Ilustrační snímek

Agilnost je nezbytná vlastnost, pokud chcete v krátkém čase vyvinout a nasadit funkční software. Proto se IT týmy naučily pracovat velmi efektivně a pružně. Ostatní týmy by se od nich proto mohly lecčemu přiučit. Šéfové oddělení IT museli agilní přístupy zavést proto, aby splnili požadavky na rychlejší dodání nezbytného softwaru. Načerpejme tedy u nich inspiraci, radí nám web mckinsey.com.

Urychlete své rozhodování

Vodopádové metodologie jsou nesnesitelně pomalé. Agilní techniky, jako je například scrum, jsou naproti tomu mnohem rychlejší. Velmi rychle přijímaná rozhodnutí jsou přitom ten hlavní kýžený benefit. V čem technika scrum spočívá? Úkoly a novinky se objevují každý den a stejně tak často jsou o nich ostatní informováni. Týmy jsou malé a pracují společně. Mají za cíl vyprodukovat něco nového, např. nový produkt nebo novou funkci, a otestovat to s koncovými uživateli za pouhé 2 týdny.

Jak tento postup napodobit? Lidé ze všech relevantních funkcí musí pracovat dohromady. Už žádné rozhodování na schůzi, která je jednou za měsíc. Rozhodnutí musí být přijímána mnohem rychleji. Týmy by měly být malé a musí se pravidelně setkávat. Rychlé tempo znamená, že se musíte zaměřit na méně úkolů. Tyto úkoly musí být jasně stanoveny. Abyste byli úspěšní, musíte mít samozřejmě také jasně nastavená rozhodovací práva a pravidla pro řízení rizik.

Standardizace šetří práci

V IT je základním předpokladem efektivity opakovaná použitelnost softwaru. Jednotlivé moduly, což jsou vlastně kousky kódu, fungují samy o sobě a díky tomu se dají opětovně využít. Moduly jsou standardizovány a právě to je důležité. Díky standardizaci na sebe totiž mohou navazovat a fungují bez problémů.

Totožný přístup můžete aplikovat na procesy ve vaší firmě. Ať už jde o sběr zákaznických dat, zpracování těchto dat, jejich použití… vše můžete udělat podobně, jako jsou připravovány moduly. Poté tyto moduly využijete při každé další příležitosti. Zaměstnanci tak nebudou muset dělat tu samou práci stále znovu a znovu. Budou se moci soustředit na to, v čem jsou specializovaní. Jinými slovy, budou se moci soustředit na to, kde skutečně přinášejí hodnotu.

Co nejméně komplexnosti

Komplexnost nemůže být agilní. Právě proto se IT týmy snaží vše budovat na standardizovaných platformách a používají styčné body, kterými různé systémy propojují. Nesnaží se tyto systémy propojit přímo, protože v takovém případě by byla komplexita ohromná a s novými systémy by byla neustále nová. Proto i vy jasně a jednoduše stanovte odpovědnosti a práva pro přijímání rozhodnutí udělte tak nízko ve struktuře vaší společnosti, jak jen je to možné. Vše pak bude efektivnější

-jk-

Zdroj: McKinsey & Company - přední mezinárodní společnost poskytující manažerské poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje McKinsey & Company