Mýty o managementu, kterým patrně věříte i vy

Ilustrační snímek

Jaké jsou nejrozšířenější mýty o manažerech? Podívejme se na to, co se často tvrdí a přitom to vůbec není pravda - alespoň podle webu management.about.com.

1. Manažery by se měli stát pracovníci podávající nejlepší výkony

To není nezbytně pravda, protože manažer potřebuje jiné schopnosti než řadový pracovník bez ohledu na výkonnost. Vysoký výkon je při posuzování vhodnosti kandidáta na manažera nezbytností, ale zcela jistě to není jediný faktor, na který se musíme dívat. Klíčová je schopnost motivovat ostatní k tomu, aby se zlepšovali a rozvíjeli. Ten, kdo odvádí skvělou práci, může mít dokonce i problémy s pochopením toho, proč někdo nemá stejně bezchybnou pracovní morálku. A to je problém, když jej má vést.

2) Manažeři se nestarají o nic jiného než o výsledek

Manažeři chtějí, aby jejich tým byl výkonný i z dlouhodobého  hlediska, a proto musejí ostatní respektovat, být k nim féroví a také jim na ostatních a jejich blahu musí záležet. Je však také pravda, že manažer se musí starat o to, jaké budou výsledky společnosti a nemůže se se svými podřízenými příliš kamarádit. Nicméně to neznamená, že by byl necitlivé monstrum.

3) Manažeři vydělávají více/méně než lidi, kteří nikoho neřídí

No, to záleží. Často je to tak, že umělci, atleti, vědci a obchodníci si mohou vydělat několikrát víc, než kolik si vydělá jejich manažer. Manažer prostě nemusí nezbytně vydělávat víc, ale samozřejmě občas víc vydělává. Základním pravidlem je to, že čím víc zodpovědnosti na vás leží, tím vyšší plat máte.

4) Manažeři jen dávají rozkazy ostatním

Manažeři mají moc a autoritu, ale co je klíčové, to je jejich vliv. Ten jim nemůže být udělen. Musí si jej získat a zasloužit. Manažeři musí ovlivňovat nejen své přímé podřízené, ale také své kolegy na stejné úrovni a spoustu dalších lidí, aby usnadnili spolupráci a dosáhli společného úspěchu.

5) Manažer je nejchytřejší člověk v týmu

Ne. To by znamenalo, že je jeho tým plný hlupáků. Manažer potřebuje tým, kde je každý člen expertem v té oblasti, na kterou byl najat.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management