Měli by všichni být agilní? (2/2)

Organizace by chtěly být efektivní a inovativní. Může to však skutečně být dosaženo agilní metodikou? V předchozím článku jsme viděli, že to, co funguje při vývoji softwaru, nemusí nutně fungovat i někde jinde.

Ilustrační snímek

Až se podaří zautomatizovat veškerou činnost související s exekucí, budeme místo nákladných prototypů v reálném světě používat počítačové simulace. Lidé se pak budou moci zcela zaměřit na čisté hledání a vymýšlení. Agile bude v takové době vhodný pro většinu firem. Jenže tak daleko s automatizací hned tak nebudeme.

Zavádíme agile ve své organizaci

Chcete-li agile aplikovat, začněte nejdříve u oddělení, které se zabývá vývojem softwaru. To by mělo být jádrem zavádění agilní metodiky. Začněte tam, a pro další oblasti, kde se musí hledat něco nového, ji zavádějte pouze opatrně. Tyto ostatní domény by měly mít atributy vyvíjení softwaru, např. nízké náklady na prototypování, možnost paralelního vývoje apod. Obvykle jsou dobrými kandidáty na zavedení agilní metodiky oblasti produktového designu nebo týmy, které řeší nějaké technické problémy.

Lákavost autonomie

Dalším atraktivním rysem agilní metodiky je příslib nezávislosti a organizace zbavené hierarchie, což má za následek vyšší angažovanost zaměstnanců. Nicméně podle článku na webu obchodní školy INSEAD zatím neexistuje žádná spolehlivá alternativa k hierarchii, pokud chcete řídit spolupráci mezi různorodou a velkou skupinou vzájemně závislých pracovníků. Organizační rámec, který je v základu pořád postaven na vícero úrovních řízení, se i nadále zdá být něčím, co spolehlivě funguje ve většině případů. Zdá se, že dnešní agile ještě není tím konečným řešením, které by umožnilo opustit hierarchicky organizované firmy. Agile totiž v dnešní podobě rozhodně není vhodný pro všechny firmy.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Měli by všichni být agilní? (1/2)

Aktuální

Měli by všichni být agilní? (2/2)