Jak si zlepšit paměť

Ilustrační snímek

Schopnost uložit si do paměti a zpětně si vybavit velké množství informací je k nezaplacení. Naštěstí se tato schopnost dá trénovat. Někdy pro znatelné zlepšení paměti dokonce stačí pouhá změna životního stylu. Pro dosažení nejlepších výsledků je však potřeba i některých aktivit.

Zde je několik návrhů na to, jak si zlepšit paměť. Jedná se o doporučení Joela Browna, CEO webu addicted2Success.com, kde je také zveřejnil.

1. Zdravý životní styl

Není pochyb o tom, že jednou z nejefektivnějších cest k lepší paměti je dostatek spánku. To znamená spát nejméně 6 hodin denně, přičemž optimální doba je 8 hodin. Neuškodí ani půlhodinové zdřímnutí během dne. Krátké ranní cvičení třikrát týdně je další přirozená cesta ke zlepšení paměti. Takové cvičení totiž pozitivně ovlivňuje hipokampus (část mozku důležitá mimo jiné právě pro paměť).

2. Zázrak zvaný mnemotechnika

Mnemotechnické pomůcky umožňují zapamatovat si rozsáhlé seznamy slov nebo faktů. Prostředkem k takovému paměťovému výkonu je zorganizování položek seznamu do určité struktury. Když jsou data takto rozdělena, je pro nás mnohem snazší si je opět vybavit. Mnemotechnika zároveň určitou informaci převrací do určité formy, kterou si mozek daleko snáze pamatuje. Když jsou informace takto zpracovány, je rozpomenutí se na ně daleko jednodušší.

3. Potraviny které podporuj í paměť

Gary Small, ředitel Paměťové kliniky UCLA, doporučuje některé typy potravin, jako například ovoce nebo listovou zeleninu (především kapusta a špenát). Další vhodnou potravinou jsou borůvky. Jedná se totiž o významný zdroj antokyaninu, což je antioxidant s pozitivním vlivem na mozek.

Pomoci mohou také doplňky stravy, které mají pozitivní vliv na paměť. Podporují růst nových neuronů a působí jako ochrana před látkami, které jsou škodlivé pro mozkové funkce. Jsou to např. vitamíny B6, B12, C a D, rybí tuk a nebo omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Pro vhodnou denní dávku byste se ale měli obrátit na svého lékaře.

4. Soustředění

Pro lepší zapamatování je lepší vyhýbat se souběžným činnostem. Když nejste soustředěni, vaše pozornost není stoprocentní a zapamatování je tak mnohem náročnější. Najít si čas na zapamatování by neměl být problém, protože pro zapamatování si určité informace obvykle stačí 8 sekund.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success