Jak poznat nekompetentního projektového manažera

Ilustrační snímek

Profese projektového manažera nepatří mezi ty, které v současné ekonomické situaci bojují o přežití. To však není pro projektový management tak dobrá zpráva, jak by se na první pohled mohlo zdát. S nadsázkou totiž lze říci, že každý je dnes projektovým manažerem, což se neblaze odráží na kvalitě řízení projektů. Odborný server PM Hut proto v nedávném článku upozornil na „hříchy“ projektového managementu, které jasně usvědčují nekompetentní projektové manažery.

Přehnaný obdiv k sobě samému

Narcističtí projektoví manažeři rozhodují o všem sami, aniž bys se poradili s vlastníky projektu nebo svým projektovým týmem. Chodí pozdě na schůzky, odmítají názory druhých a myslí si, že stojí nad všemi nejen v rámci projektu, ale i v rámci celé organizace.

Chybějící zkušenosti

Základem práce projektového manažera je studium a především praxe v projektovém řízení. Svěříte -li řízení projektu někomu, kdo nemá potřebné zkušenosti a brzy se to začne ukazovat, nahraďte jej co nejdříve někým, kdo zkušenosti má.

Posedlost kontrolou a příkazy

Váš projekt by neměl řídit nikdo, kdo nenechá své lidi cokoli říci nebo napsat bez předchozího schválení. Neměl by to být ani nikdo, kdo rozdává příkazy, co jak dělat a vyžaduje písemné zprávy o všech detailech, jejichž napsání trvá celému týmu nejméně týden.

Řízení lidí místo řízení projektů

Řízení lidí většinou není doménou projektových manažerů, jelikož členové projektových týmů mají své jiné nadřízené. Neměl by je mást postupy, které jsou v rozporu s postupy jejich přímých nadřízených.

Nedostatečná transparentnost

Manažer projektu by neměl tajit nebo zkreslovat informace, které se týkají aktuálního stavu projektu, jeho rozpočtu a časového harmonogramu, což platí pro komunikaci se všemi zainteresovanými stranami. Nemá smysl zastírat něco, co stejně samo vyjde najevo.

-kk-

Zdroj: PM Hut - databáze odborných článků o projektovém řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje PM Hut