6 charakteristik nejúspěšnějších manažerů

Ilustrační snímek

Ti nejlepší top manažeři vědí, jak budovat koalice se svými kolegy. Koalice a s nimi spojená politika jsou totiž nezbytné nástroje pro to, aby vaše návrhy měly podporu. Úspěšní manažeři proto s ostatními budují koalice namísto toho, aby je podváděli a manipulovali. Jaké další charakteristiky splňuje naprostá většina úspěšných manažerů? Web management.about.com uvádí následující.

1. Jsou kritičtí a vyžadují ty nejvyšší výkony, což někdy může vypadat jako puntičkářství a perfekcionismus. Ve skutečnosti se však jen snaží dostat ze svého týmu to nejlepší, co v něm je. To, co odlišuje nejlepší manažery od těch průměrných je, že ti nejlepší tuto kritiku sdělují v soukromí. Vědí, že nespokojený šéf, který se do vás opře během týmové porady, není nic příjemného.

2. Uvažují strategicky a dokáží chápat věci v souvislostech. Dokonale rozumí byznys modelu své firmy a chápou potřeby zákazníků.

3. Stabilita? To je pro ně prostě nuda. Jsou nadšení ze změn, mají rádi nové, rozvíjející se firmy a přelomové okamžiky je fascinují. Vždy hledají nové výzvy... a často jim jsou nabídnuty, protože obvykle nehledají novou práci moc dlouho – nabídku nové práce dostanou velmi rychle.

4. Jejich drive je neuvěřitelný – je jedno v jakém odvětví se pohybují, všude chtějí být číslem jedna. Tato obrovská soutěživost se projevuje i v jejich přístupu ke sportům a koníčkům. Co je dobré pro většinu lidí, to pro ně nikdy dost dobré není. Potřebují se neustále zlepšovat a dosahovat špičkových výsledků ve všem, co dělají.

5. Sami si našli význam toho, co pro ně znamená rovnováha pracovního a osobního života. Podle profesora Borise Groysberga, který se rovnováhou mezi osobním a pracovním životem top manažerů dlouhodobě zabývá, dělají top manažeři svá rozhodnutí v této oblasti uváženě. Mnohdy se totiž tvrdou zkušeností dobrali k tomu, že pracovní a osobní život musí kombinovat opatrně – tak, aby neztratili své milované nebo dokonce sami sebe.

6. Opravdu rádi dělají rozhodnutí. A to i tehdy, když mají k dispozici jen omezené množství informací. Rozhodnutí jsou od nich často žádána – oni je dělají a nebojí se je změnit, když se později ukážou jako chybná.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management