Co jsou zaměstnanecké persony a jak je využijete v praxi?

V době přehřátého pracovního trhu a rostoucích očekávání ze strany zaměstnanců je nezbytné vnímat jejich potřeby a pružně na ně reagovat. Persony označují modelové profily osobností, které pomáhají lépe pochopit myšlení vybrané skupiny lidí. I když byl tento koncept dříve používán marketingovými agenturami, dokáže ušetřit čas a zvýšit efektivitu také v oblasti HR.

Co jsou zaměstnanecké persony a jak je využijete v praxi

Co jsou zaměstnanecké persony?

Persony představují konkurenční výhodu, která pomáhá udržet zaměstnance spokojené a loajální. Jejich využití je však různorodé, uplatní se třeba také při psaní inzerátu v rámci náboru nových zaměstnanců. Tyto persony se vytváří na základě demografických údajů, mezi které patří věk, pohlaví, jméno a vzdělání, ale zahrnují také podrobnější informace. Patří sem otázky, které nám pomohou s porozuměním, co by uchazeče mohlo motivovat k přijetí práce nebo naopak odradit. Struktura těchto doplňujících údajů se může lišit v závislosti na specifických potřebách firmy.

Jakmile máte jasno v tom, jaké informace jsou pro vás klíčové, nastává fáze sběru dat například pomocí rozhovorů nebo průzkumu.

Co jsou zaměstnanecké persony a jak je využijete v praxi

Jak je využijete v praxi?

Existuje mnoho způsobů, jak lze persony efektivně využít. Při hledání nových zaměstnanců přizpůsobte znění a vizuál inzerátu personě, kterou si představujete. Hledáte dynamickou a energickou osobnost? Zvolte hovorovější mluvu a moderní prvky. Pokud hledáte zkušené kandidáty, zvolte odbornou terminologii a čistý vzhled. Persony vám také pomohou určit, na jakých komunikačních kanálech se vyplatí inzerovat. Vhodného kandidáta na kreativní pozici s větší pravděpodobností naleznete na Instagramu než na jiných sítích.

Mimo jiné vám persony pomohou zefektivnit systém odměn. Jestliže se v týmu nachází mnoho lidí, kteří mají zájem o další vzdělání, můžete rozšířit nabídku vzdělání a kurzů. Finanční bonus ocení persony orientované na výdělek, zatímco možnost práce z domova bude atraktivní zase pro persony, pro které je flexibilita na prvním místě.

Co jsou zaměstnanecké persony a jak je využijete v praxi

Efektivní propojení s HR systémem

HR systém Alveno je všestranný nástroj sloužící k zaznamenávání a správě dat o zaměstnancích. Mezi tyto údaje patří datum narození, informace o pracovní smlouvě ale také třeba evidence smluv a dalších dokumentů.

Výhodou tohoto HR softwaru je možnost evidence person jednotlivých zaměstnanců. Díky tomu budete mít přehled o tom, co na daného zaměstnance funguje a jak k němu přistupovat. Pokud například víte, že váš zaměstnanec ocení konstruktivní zpětnou vazbu a pochvalu za kvalitně vykonanou práci, zaznamenejte to do jeho persony. Z těchto poznatků můžete do budoucna vycházet při jeho dalším hodnocení.

Závěrem lze říci, že persony mohou přispět k větší produktivitě a spokojenosti na pracovišti, což přispívá k celkové úspěšnosti firmy.