Nastartujte svoji produktivitu: 4 tipy, jak využívat krátké pauzy v práci

Už nějakou dobu se ví, že pracovat řadu hodin v kuse bez jakékoliv pauzy je kontraproduktivní. Mozek není schopen se tak dlouhou dobu v kuse koncentrovat, začíná dělat chyby a ztrácí motivaci. Proto se vyplatí dělat si jednou za čas krátké pauzy. To, jak moc vám tyto pauzy pomohou zvýšit svoji koncentraci a produktivitu, ale záleží na tom, co během nich děláte. Zde jsou čtyři tipy, co během pěti až dvacetiminutových pauz během pracovního dne dělat, abyste byli v co možná největší psychické pohodě a abyste toho v práci co nejvíce udělali.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl blog Business Know-How.

Dejte si digitální mini-detox.

Prvním (a velmi zdravým) zvykem, který můžete praktikovat během pracovních pauz, je digitální detox. Zvláště pokud pracujete na počítači. Řada lidí o pauze vezme automaticky do ruky telefon a dívá se na zprávy nebo sociální sítě. To ale není zcela ideální. Nechte odpočinout svým očím i mozku a dělejte cokoliv analogového, co nezahrnuje obrazovku či monitor.

Projděte se. Ideálně v přírodě.

Pohyb je zdravý. To ví každý. Ještě zdravější je ale pohyb v přírodě, a to jak z fyzického, tak psychického hlediska. Pokud máte kancelář či domov, odkud pracujete, poblíž jakéhokoliv parku, lesíku, lesa nebo pole, je pro vás rychlá procházka v přírodě během pracovní pauzy jasná volba.

Protáhněte se.

Ať už pracujete manuálně nebo sedíte v práci u počítače, je zde velká pravděpodobnost, že stejně jako 95% ostatních pracovníků děláte repetitivní pohyby nebo sedíte či stojíte dlouho v té samé poloze. Klouby, šlachy, svaly a žíly tím však trpí. Udělejte něco pro své zdraví i psychiku a o krátké pauze se protáhněte.

Meditujte nebo praktikujte mindfulness.

Odpojte se na chvíli od světa povinností a práce tím, že si dáte krátkou meditaci. Můžete také využít prvky mindfulness a zkusit se soustředit se intenzivně na nějakou věc. Nebo zavřete oči a intenzivně vnímejte zvuky kolem sebe – stačí si třeba otevřít okno do ulice. Nebo si dejte něco dobrého (ale zdravého) k jídlu, zavřete oči a vnímejte všechny chutě, které se vám rozlijí na jazyku.



-mm-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How