Jak znít jako větší profesionál? Naučte se nepoužívat vycpávková slova

Hm“, „jakoby“, „takže“, „prostě“, „ééé“. Takhle mohou znít vycpávková slova, kterými mnoho lidí v menší či větší míře prokládá svoji řeč při mluvení s kolegy, s nadřízenými, s klienty i s podřízenými. U některých lidí je určité vycpávkové slovo tak výrazné, že si toho ostatní všímají a potom se nemohou soustředit na nic jiného. I když ale třeba nejsou vaše vycpávková slova tak prominentní, stejně na své posluchače na podvědomé úrovni působíte méně sebevědomě a profesionálně. Jak přestat používat vycpávková slova a znít tak více profesionálně?

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl blog Briana Tracyho.

Mluvte pomaleji

V prvé řadě je nutné naučit se mluvit pomaleji. Vycpávková slova lidé často používají, protože mluví hodně rychle a chtějí toho v co nejkratším čase říct co nejvíc. Mluvte pomaleji a stručněji a raději volte vhodná, úderná slova místo dlouhých frází.

Dělejte pauzy

Nebojte se dělat pauzy. Pokud přemýšlíte, chvilku mlčte. Není na tom nic špatného. Stejně tak pauzami oddělujte jednotlivé úseky (odstavce) vaší promluvy nebo jimi oddělujte různé myšlenky.

Mluvte ve větách

Když byste napsali slovo od slova projevy většiny lidí, dostanete nikdy nekončící, dlouhou větu. Cestou k vynechávání vycpávkových slov je mluvit v opravdových větách, které mají začátek a konec a které jsou oddělené pauzami.

Nahrávejte se

Zkuste svoji mluvu nahrát a poslouchat se. Přijdete tak možná na celou řadu neduhů, kterých si jinak nevšimnete. Mluvit můžete na těchto nahrávkách o čemkoliv, například o tom, co se vám daný den přihodilo.

Trénujte

Stejně jako jakákoliv jiná dovednost i mluva bez vycpávkových slov vyžaduje trénink. Pilujte správnou mluvu a i při běžném hovoru s ostatními si občas dávejte krátké „tréninky“, během kterých se budete na vynechávání vycpávkových slov soustředit.

 

-mm-

 

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com