10 způsobů, jak být kreativnější

Existuje obecné přesvědčení, že kreativní lidé se jako kreativní již narodí. Ve skutečnosti se však kreativitě můžete naučit, pokud to budete dělat správně. Přečtěte si 10 tipů, jak toto dosáhnout.

Ilustrační snímek

Následující doporučení publikoval server entrepreneur.com.

Zapomeňte na dvě odlišné poloviny mozku

Obecně se má za to, že lidé se silnější pravou hemisférou jsou kreativní, zatímco  ti se silnější levou analytičtí. Studie však dokazují, že neexistují žádné přímé důkazy na podporu této teorie.

Vzdělávejte se

V dnešní době je příliš snadné spoléhat, že všechny informace rychle najdete na internetu. Pokud však chcete něco správně pochopit, hledejte si více zdrojů a pak si teprve dejte informace dohromady.

Protahujte tělo

Výzkumy naznačují, že kreativita může být stimulována jakýmkoliv druhem chůze - ať už to bude dlouhý výšlap nebo například cvičení na běžeckém pásu.

Vítejte nové zážitky

Takzvaná velká pětka osobnostních rysů zahrnuje otevřenost, svědomitost, extroverzi, příjemnost a neurotičnost. Kreativní lidé dosahují vysokého stupně otevřenosti tím, že přijímají nové myšlenky v neznámých situacích.

Zvyšte příjem ovoce a zeleniny

Výzkumy naznačují, že lidé, kteří jedí více ovoce a zeleniny, vykazují vyšší stupeň zvědavosti než ti, kteří tyto potraviny konzumují v menších množstvích.

Vytvářejte „mood boardy”

Tzv. mood boardy (a angl. mood - nálada a board - nástěnka) se používají v oblasti módního návrhářství, bytového designu, ale i rozvoje obchodních značek. Jedná se  o koláže, jejichž cílem je vizuální prezentace atmosféry navrhované služby. Výzkumy porovnávající efekt používání tohoto nástroje potvrzují zvýšenou míru kreativity u všech uživatelů.

Vymalujte si pracovní místnost

Tento zdánlivě výstřední návrh je opět podpořen výzkumy: vymalování stěn na modro nebo zeleno posiluje kreativitu.

Zaznamenávejte si své sny

Existuje korelace mezi tím, o čem v noci sníme a naší tvořivostí během dne. Pravidelně si proto zaznamenávejte obsah svých snů.

Stanovujte si výzvy

I velkých věcí lze dosáhnout s minimálními zdroji. Vezměte si například autora dětské literatury Dr. Seusse, který byl požádán svým nakladatelem, aby napsal knihu s maximálním slovem 50 slov. Výsledkem je velmi populární kniha pohádek v angličtině pro nejmenší s názvem Zelená vejce a šunka

Myslete na ostatní

To, že jiní lidé budou nějak využívat výsledky vaší práce, vás může inspirovat k tomu, abyste byli inovativnější.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com