Nízká angažovanost: Příčiny a řešení (1/2)

Ilustrační snímek

Když vaši zaměstnanci neustále pracují jen napůl, víte, že máte problém. Dnes však bohužel nízká angažovanost narůstá. Stále více a více zaměstnanců vkládá do své práce méně a méně úsilí. Co je příčinou tohoto problému? Manažeři, kteří si udržují emoční odstup a nedávají svému týmu žádné příležitosti.

Chtějte po svých zaměstnancích, aby přispívali novými způsoby a nebojte se jim dát odpovědnosti, které pro ně budou výzvou, radí web management-issues.com. Nebudete-li obezřetní, vaši pracovníci mohou skončit tak, že budou pomlouvat vaši společnost a jejich špatná nálada bude mít negativní dopad i na ostatní kolegy. Budou plýtvat časem a to je další důvod, proč kvůli nim produktivita vaší společnosti utrpí.

Žádné výzvy a málo příležitostí

Manažeři si někdy nedokáží najít čas, aby se dozvěděli něco o svých přímých podřízených a aby je podpořili. Vnímají své podřízené spíše jako funkce než jako skutečné lidi. Dalším problémem je, když nenabízíte žádné skutečné příležitosti k rozvoji. Neměli byste zapomínat ani na zapojení zaměstnanců do svých vlastních úkolů. Když jim neumožníte učit se nové věci a nedáte jim dostatek příležitostí k osobnímu rozvoji, je jisté, že angažovanost bude postupně klesat.

Nedostatek informací

Nikdy nenechávejte své zaměstnance v nevědomosti. Sdílejte s nimi informace, obzvláště když víte, že to oceňují. Více informací zvyšuje angažovanost zaměstnanců – samozřejmě je ale nesmíte zahltit. Důležité je také poskytovat včasnou a konstruktivní zpětnou vazbu. Musíte ji zaměstnancům dodávat pravidelně, jinak se budou cítit přehlížení a nebudou vědět, jestli si vedou dobře, nebo jestli by měli něco změnit.

Nadržování

Když si zaměstnanci nejsou jisti, zda odměňujete a výsledky nebo spíš osobní sympatie, budou zmateni a brzy se přestanou snažit. To samé platí i ohledně osobní zodpovědnosti. Pokud ta chybí, výsledkem budou zaměstnanci, kteří nejsou v práci spokojeni a  nevítají nové úkoly.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Nízká angažovanost: Příčiny a řešení (1/2)

Aktuální

Nízká angažovanost: Příčiny a řešení (2/2)