Poznáte špatného manažera, když ho vidíte?

Ilustrační snímek

Všichni jsme je někdy potkali. Špatné manažery, kteří se starají jen o akcionáře a vůbec je nezajímá, jak je na tom jejich tým nebo jaké jsou dlouhodobé zájmy firmy. Špatní manažeři, kteří komunikují pouze jednosměrně. Nikdy nemění své chování podle toho, jakou dostávají zpětnou vazbu. Manipulují svými týmy i nadřízenými. Jaký to má výsledek? Cílové osoby pak cítí, že si musejí krýt záda a mají méně času na skutečnou práci. Web management-issues.com upozornil naznaky, podle kterých poznáte, že váš šéf skutečně není dobrý manažer.

Jsou neustále zaneprázdnění

Jsou tak zaneprázdnění, že nemají čas ani na plnění svých běžných úkolů a povinností. Jsou zapojeni do tolika projektů, až jsou hrozbou pro plnění cílů svého oddělení.

Pracují nejraději na dálku

Milují to, když se mohou soustředit na ukazatele výkonu. Nemusí se pak zabývat každodenními činnostmi svého oddělení. A to je jedinečný způsob, jak se vyhnout odpovědnosti, protože koneckonců, když se to dělo, tak tam přeci nebyli…

Stanovují nejasné cíle

Nejasné cíle jsou snadno dosažitelné. Špatné manažery nezajímá, že jejich oddělení nemá optimální výkon a že jejich týmy by mohly pracovat lépe. Radši se spokojí s nižším výkonem, než aby riskovali postih za to, že nesplnili odvážné cíle.

Vždy obviňují někoho jiného

Dokonce i když cíle mají jakékoli jen ne ambiciózní, i tak se někdy stane, že to nevyjde. A když se nějaký průšvih objeví, špatný manažer si nikdy nepřizná chybu. Obviní nepřesné reporty, řekne vám, že ekonomika zpomaluje, že příliš pršelo, že nepršelo dost… Už chápete? Svede to na cokoliv. I na své kolegy. Aby firma mohla dosáhnout úspěchu, řekne vám, musíme nejprve nahradit tyto lidi. Ano, to může být pravda, ale obvykle je tento manažer první, koho by firma měla nahradit.

Záložní plán mají připravený už dávno dopředu 

Když se organizace chce špatného manažera zbavit, on už je na to připraven. Ví totiž, že potřebuje mít v záloze jinou organizaci, do které by mohl přejít. A tak když na něj dojde, zpravidla už ví, kam zamíří.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues