Učte se svůj čas investovat, nikoli řídit

Ilustrační snímek

Manažer schopný efektivně organizovat svůj čas se soustředí na priority a zároveň není perfekcionista. To se však snadněji řekne, než udělá. Co bychom tedy měli vědět, abychom si dokázali svůj čas plánovat co nejlépe? Server inc.com přinesl následující praktické tipy Elizabeth Saundersové, koučky se specializací na organizaci času a autorky knihy How to Invest Your Time Like Money.

Čas se neřídí, ale investuje

Zkuste nahlížet na čas jako na peníze. Jistě byste neinvestovali své peníze do každé příležitosti, která se naskytne. Investujte svůj čas do nejdůležitějších věcí a netrapte se tím, že nemůžete zvládnout všechno.

Zahlcení úkoly je vaše chyba

Neobviňujte ze svých problémů s řízením času druhé lidi nebo nepředvídané situace. Uvědomte si, že to, jak si budete organizovat čas, je vaše volba. Soustřeďte se na své závazky a stanovte si hranice.

Odmítnutí úkolu není nic špatného

To, že odmítnete udělat něco, na co již nemáte kapacitu, neznamená, že neděláte dost. Přijímání úkolů nad rámec vašich možností povede pouze k tomu, že přestanete zvládat své priority. Učte se proto odmítat vše, co není dobrou investicí pro váš čas.

Seznam úkolů vás nesváže, ale osvobodí

Manažeři často nemají seznamy svých úkolů, protože nechtějí vidět, kolik povinností ve skutečnosti mají. Seznam úkolů vám však usnadní rozhodování o tom, co je důležité a čemu byste se měli věnovat.

Rutinní pracovní postupy nejsou efektivnější

Úkol není nutné plnit vždy v přesný čas a přesným způsobem. Jestliže se vám nepovede nějaký krok podle plánu, nemusíte celý úkol vzdávat. Svůj postup můžete měnit, abyste dosáhli cíle.

Perfekcionismus ničemu nepomáhá

Vše opravdu nemusí být řešeno naprosto dokonale. Efektivní pracovník se strategicky rozhoduje, do čeho investovat svůj čas. Nedůležité úkoly deleguje nebo jim věnuje menší pozornost.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com