6 kroků k vyšší emoční inteligenci

Ilustrační snímek

Emoční inteligence je schopnost rozumět vlastním emocím a jejich vlivu na lidi kolem nás. Patří k základním předpokladům efektivní interpersonální komunikace i kariérního úspěchu. Rozhodně tedy neuškodí, když si připomeneme hlavní pilíře emoční inteligence a způsoby, jak je rozvíjet. Pomůže nám článek s názvem 6 Ways To Raise Your Emotional Intelligence, který byl zveřejněn na serveru lifehack.org.

1. Učte se lépe chápat sami sebe

Vnímejte, jak se cítíte během dne. Můžete si například zapisovat své myšlenky na papír a pak se na ně dívat z širší perspektivy. Naučíte se tím lépe popsat a tím i pochopit své emoce.

2. Rozvíjejte svou empatii

Více se zaměřte na to, jak dokážete chápat lidi kolem sebe a co můžete udělat pro to, abyste se vyhnuli zbytečným konfliktům. Díky schopnosti ukázat pochopení si získáte respekt. Jak na to? Více naslouchejte tomu, co vám říkají druzí. Snažte se pochopit jejich pocity.

3. Cvičte kontrolování svých emocí

Nejdříve přemýšlejte a teprve potom jednejte. I toto chování se dá nacvičit, když budete znát své emoce. Měli byste znát své silné i slabé stránky při komunikaci s druhými a kontrolovat své jednání. Emočně inteligentní člověk se chová asertivně a přiměřeně sdílí své myšlenky a emoce se správnými lidmi ve správný čas.

4. Udržujte si motivaci k řešení problémů

Nevyhýbejte se problémům, naopak se k nim stavte čelem a hledejte řešení. Při rozhodování důvěřujte své intuici, ale také znalosti svých emocí. Rozhodujte v klidu a racionálně. Těšte se na úspěch.

5. Buďte společenštější

Dalším krokem k vyšší emoční inteligenci je schopnost mluvit s ostatními a ukázat, že vám na nich záleží. Soustřeďte se na to, jak pomoci ostatním, nejen vám osobně. Buďte skromní a zůstávejte týmovým hráčem.

6. Buďte šťastní

Lidé s vysokou emoční inteligencí jsou většinou šťastní. Zvládají více úkolů než lidé, kteří jsou smutní nebo depresivní. Dokáží ovládat své emoce tak, aby neztráceli motivaci k řešení problémů. Pamatujte si, že šířit kolem sebe spokojenost vás nic nestojí.

-kk-

Zdroj: Lifehack - americký server zaměřený na různé aspekty zlepšování kvality života
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lifehack

Články v sérii

Aktuální

6 kroků k vyšší emoční inteligenci

Aktuální

Sedm "ne" emoční inteligence