Chcete od svých lidí příliš?

Ilustrační snímek

Manažeři, kteří mají nereálná očekávání, pochopitelně stresují své podřízené. A nemusí se přitom jednat jen o požadavky na výkonnost. Možná od svých lidí očekáváte něco, co vám nemohou dát, ani když budou podávat ty nejlepší výkony. Co byste tedy neměli očekávat?

Na tuto otázku se zaměřil americký odborník na rozvoj leadershipu Mark Sanborn v zajímavém článku na serveru Entrepreneur.com. Na základě svých zkušeností z práce s manažery předních amerických firem doporučuje vyhnout se následujícím nesmyslným očekáváním.

Respekt a důvěra

Vaši lidé vás nemohou respektovat, když vy nebudete respektovat je. Respekt a důvěru si musíte zasloužit svým chováním, nikoli je automaticky očekávat z titulu své funkce.

Neustálá chvála

Velké ego bývá velký problém. Manažer by neměl očekávat neustálý aplaus a už vůbec ne si hojit svou frustraci z nedostatku chvály na zaměstnancích nebo klientech.

Automatické oběti

Jsou chvíle, kdy každý musí něco obětovat. Když se například firmě nedaří, může přijít chvíle, kdy bude třeba požádat zaměstnance, aby souhlasili se snížením platů. Stejně tak je však třeba jim říci, až se situace opět zlepší, aby jejich oběť nebyla nesmyslná.

Přátelství

Manažer může ke svým podřízeným přistupovat jako přítel, neměl by však očekávat, že budou skuteční přátelé. Dobrá spolupráce a přátelství jsou dvě odlišné věci.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com