Rozšiřte své vnímání času

Ilustrační snímek

Jistě jste si již mnohokrát říkali, že byste potřebovali, aby den měl více hodin. O čas vás okrádají nejen vaše povinnosti, ale i různé zajímavé příležitosti, které se objevují neočekávaně. I když však nedokážete prodloužit den, můžete pracovat s tím, jak vnímáte čas a rozšířit své vnímání času. Čtyři praktické tipy přinesl server Psych Central.

1. Změňte způsob měření času

Přejděte od kvantitativního ke kvalitativnímu měření času. Neměřte primárně jen to, jak dlouho vám něco trvá, ale kolik jste se naučili, jak moc jste se bavili, jak moc jste si odpočinuli, jak moc jste se věnovali něčemu, co vás baví, jak dobře se cítíte apod.

2. Sledujte okolnosti, které ovlivňují vaše vnímání času

Když vás něco baví, čas vám utíká rychle. Když vás naopak něco netěší, čas se vleče. Vnímání času je tedy relativní. Sepište si seznam konkrétních okolností, kdy vám čas ubíhá rychle a kdy pomalu.

3. Upravte rychlost vašeho vnímání času

Pokud chcete zpomalit čas, soustřeďte se pouze na jednu věc a omezte veškerá vyrušení. Dívejte se na čas pozitivně. Neříkejte si například, že máte jen dvě hodiny, ale že máte 120 minut či 7200 sekund. Pokud chcete, aby vám čas utíkal rychleji, uvažujte o nepříjemné záležitosti, kterou máte před sebou, jen jako o malé části roku. Snažte se zapojovat do čehokoli, co vás baví.

4. Rozšiřte své vnímání o čase

Nevnímejte jen délku, ale také šířku času. Zapojte do svých všechny smysly a hledejte možnosti, jak si z svých zážitků odnést co nejvíce.

-kk-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central