10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 2

Myslíte, že multitasking funguje? Tak na to rychle zapomeňte! Z minulého tipu víme, že nic netrvá věčně, tedy ani naše zoufání a plané hrozby, že skočíme pod vlak z neúnosné přehršle práce. À-propos, skákat pod vlak není dobrý nápad, protože hodně lidí to už přežilo a nikdo si tím nijak výrazně nepomohl.

Radek Havelka, ředitel ICT Pro

Běžná žena sice zvládá dělat více věcí najednou a není nic divného, když ji vidíme v kuchyni, kterak se kojící s dítětem v náručí dívá na seriál, u toho vaří, telefonuje, čte si časopis, dává instrukce manželovi, jak má být lepším člověkem a nohou odhání psa, který si neodbytně vynucuje pozornost.

Zapomeňte na multitasking! Ten výše popsán sice zaslouží hluboký obdiv a úctu, ale minimálně u poloviny populace tohle fungovat nebude. A v businessu už vůbec ne.

Tip 2: Vyhněte se multitaskingu a dělejte jedno po druhém

Někdy si bereme moc velká sousta. To, že stojíte před horou papírování, ještě neznamená, že se musíte dostat na její vrchol jedním skokem. Mít více práce neznamená, že musíte dělat více věcí najednou. Zapomeňte na to, že zčistajasna získáte super schopnosti, zrovna když si to práce vyžádá. Vezměte raději jednu věc po druhé, udělejte si menší dílčí cíle a ty plňte postupně a tempem, které vám vyhovuje. Bude vás to i motivovat a vyhnete se frustraci z neúspěchu.

Nechci vás tu oblbovat heslem, že žádný cíl neexistuje, protože cesta je cílem. Když potřebujete například uklidit ve skladu, můžete si tak akorát rozdělit práci na etapy a uklidit jej po částech nebo přizvat na pomoc četu Umpa Lumpů, ale musíte si holt plivnout do dlaní a udělat to. Tady vás nějaká filozofie, že úklid je cesta asi nevytrhne, když to prostě potřebujete mít hotové.

Radek Havelka

Ředitel a spolumajitel přední české vzdělávací společnosti ICT Pro. ICT Pro nabízí komplexní služby v oblasti firemního vzdělávání, profesních certifikací a HR outsourcingu. Na trhu působí od roku 1992.

ICT Pro se dlouhodobě specializuje na školení v oblasti informačních a komunikačních technologií. Svoji nabídku doplňuje také o projektové řízení a kurzů v oblasti soft-skills.

Doplnění článku týmem HR News: níže uvedený obrázek, navržený generativní umělou inteligencí DALL-E 3, byl vytvořen 20. 11. 2023 na základě textu Radka Havelky. Zadáním bylo vytvořit ilustrační obrázek k tomuto textu ve stylu pop-artu, který nám text evokoval. Připadáte si někdy také jako tento hrdina?

null

Model DALL-E 3 popsal tuto grafiku takto: "A pop-art style image showing a less formal manager in a busy office, multitasking. The scene should be lively with the bright, contrasting colors of pop-art. The manager should be depicted in casual attire, like a t-shirt and jeans, while handling various tasks: answering a phone, sorting paperwork, instructing colleagues, working on a laptop, and navigating through a bustling office".

Články v sérii

Aktuální

10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 1

Aktuální

10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 2

Aktuální

10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 3 - Kdo se bojí, nesmí do lesa!