Kam směřuje vzdělávání v průmyslu?

Rozhovor s Michalem Sirovátkou, ředitelem společnosti SEKURKON

"Lidé jsou již přeškolení a musíme neustále vymýšlet nová témata, která budou mít vyšší přidanou hodnotu, " říká mimo jiné Michal Sirovátka.

Ing. Michal Sirovátka (31) vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Při studiu pracoval jako analytik pro ČSOB, a.s. kam posléze i nastoupil. Poté pracoval jako obchodní ředitel v rodinném nakladatelství. V roce 2007 nastoupil do mezinárodní poradenské společnosti M.C.TRITON, spol. s r.o., kde byl mimo jiné 3 roky odpovědný za vedení pobočky ve Vídni. Od roku 2011 je ředitelem společnosti KONSTRUKCE Media, s.r.o. a zároveň od roku 2012 je ředitelem společnosti SEKURKON s.r.o. Má na starosti i koordinaci strategických aktivit v rámci Com4In Group. Michal Sirovátka je ženatý, má jednu dceru. Mezi jeho záliby patří rodina, četba, zpěv, vaření, hra na kytaru, fotbal a volejbal.

Ing. Michal Sirovátka

Je pravda, že v českém průmyslu stále chybí kvalifikovaní zaměstnanci?

Záleží, který průmysl máme na mysli. Když vezmu na zřetel např. stavební průmysl nebo strojírenský průmysl (jiný průmysl si netroufám hodnotit), tak tam je problém patrný. Např. dobrého svářeče se všemi osvědčeními aby člověk pohledal. Problémem je demografický vývoj v Česku a odklon mladých lidí od studia odborných škol ke studiu na školách, které jsou více „in“. Jak stárne populace, staří mistři oboru odcházejí do důchodu a nemá je moc kdo nahradit. Tam, kde se českému průmyslu personálně nedostává, pomáhá si lidmi ze zahraničí, hlavně z východu.

Sekurkon se zabývá vzděláváním v průmyslu již více než dvacet let, v čem spatřujete hlavní rozdíl mezi účastníky vašich vzdělávacích akcí na začátku a dnes?

Naše společnost se věnuje pořádání otevřených kurzů, kurzů na klíč a pořádáním odborných konferencí (pro 100 až 400 účastníků). Vzhledem ke svému věku nemohu hodnotit období vzdělávání po revoluci, ale situace za poslední léta je taková, že jsou lidé již přeškolení a musíme neustále vymýšlet nová témata, která budou mít vyšší přidanou hodnotu. Na trhu je také vidět posun od soft skills kurzů ke kurzům odborným (IT kurzy, oborové kurzy…). V poslední řadě musím zmínit, že trh se vzděláváním hodně poznamenaly EU fondy. Mnohdy firmy vzdělávají své zaměstnance jen proto, že dostaly nějaké prostředky z EU, aniž by si management firem uvědomil, jaký přínos to pro své zaměstnance bude mít.

O jaká témata vzdělávání v průmyslu je v poslední době největší zájem?

Největší zájem je v současné době o témata, která jsou spojena s určitou novou normou, novým zákonem či vyhláškou. Tomuto nahrává i čím dál tím víc nepřehlednější legislativní prostředí, ve kterém se nové zákony vydávají jak na běžícím pásu, aby se za pár měsíců opět předělávaly.

Představte nám, jak se vyvíjela vaše firma a kam chce dále směřovat poté, co se stala součástí skupiny Com4In.

Společnost Sekurkon změnila majitele v roce 2012 a stala se součástí skupiny Com4In (zkratka znamená Communication For Industry). Po akvizici společnosti v minulém roce se toho událo hodně, od personálních změn, přes nový grafický vizuál po zjednodušení vnitřních procesů. Chceme se mimo pořádání otevřených kurzů a odborných konferencí více zaměřovat na služby přímo pro jednotlivé klienty. Např. v současné době se staráme o top management našeho klienta (velká stavební společnost) a zařizujeme vše, co se týká účasti managementu na zahraničních konferencích a veletrzích. Od vytipování těchto akcí v rámci všech kontinentů a oborů až po nákup letenek, zajištění hotelu a samotné účasti na dané akci.

Jaké výhody z toho propojení plynou pro vaše klienty?

Výhody by měli posoudit spíše samotní klienti. Za sebe si troufnu říci, že jedna z výhod propojení společnosti Sekurkon s ostatními společnostmi v naší skupině, je balíčkování služeb. Můžeme našim klientům nabídnout více hudby za stejný obnos peněz.

Budete nadále pokračovat v tradici stavebnických a strojírenských konferencí?

Rozhodně ano. I přes přetrvávající krizi v těchto oborech se nám daří v pořádání konferencí i v další práci pro různá odborná sdružení a svazy.

Co připravujete nově?

Na březen příštího roku chystáme novou konferenci v oblasti průmyslové ekologie.

Jak probíhá příprava konferencí na míru, kterou také nabízíte?

Příprava konferencí na míru pro naše klienty probíhá standardně, jako když pořádáme vlastní konference. Jsme schopni klientům nabídnout kromě organizačních záležitostí i pomoc při shánění partnerů či pomoc s propagací konference v našich printových i webových médiích.

Na jaké vaše vzdělávací akce byste pozval naše čtenáře v druhé polovině letošního roku?

Rád bych čtenáře pozval na všechny kurzy, které průběžně pořádáme, a které naleznou na našich webových stránkách. Dále např. na říjnovou konferenci Speciální betony nebo na podzimní konference Hluk a Doprava v klidu konané v Praze či konferenci Konstrukce v Lednici na Moravě.

V čem spočívá váš osobní největší úkol pro letošní rok a na co se nejvíce těšíte?

Můj největší pracovní úkol je zajisti nárůst obratu a zisku u společností, které řídím i přes přetrvávající pokles na trhu. Nejvíce se těším na měsíční dovolenou během léta, kterou hodlám trávit se svou rodinou.

Doplňující otázky:

 

Oblíbený autor, kniha: Oscar Wilde, Ivan Martin Jirous
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): The Rolling Stones, Tracy Chapman
Oblíbená činnost: na chalupě s rodinou
Kam byste se chtěl podívat: Láká mě Střední a Jižní Amerika
Na co se těšíte: na svou rodinu vždy, když přijdu domů
Čeho se bojíte: toho, kam se ubírá kultura v české společnosti
Váš největší pracovní úspěch: to musí posoudit klienti a akcionáři, mě osobně nejvíc bavila práce ve Vídni a nyní řízení firem v naší skupině
Vaše motto: „Vše jsem důkladně propočítal a zjistil jsem, že náš nápad je neproveditelný, nezbývá, než se do něj pustit!“
Oblíbený nápoj: pivo
Oblíbená rozhlasová stanice: Český rozhlas
Oblíbený film: je jich hodně
Oblíbené místo: Praha
Oblíbené periodikum: naše skupinové B2B časopisy, Respekt, MF DNES
Oblíbený server: www.ceskapozice.cz
Kým nebo čím byste chtěl být v příštím životě: nevěřím na příští život