Virtualizace se vám vyplatí nejen v úspoře nákladů

Virtualizace je v dnešní době velmi aktuálním tématem v hledáčku IT. Jak může napomoci vaší společnosti? K čemu vám poslouží jeden z nástrojů virtualizace VMware vSphere?

Petr Dostálek na kurzu VMware vSphere: Install, Configure, Manage
Ilustrační snímek

Odborný pohled na toto téma nabízí Petr Dostálek, certifikovaný IT technik a lektor se specializací právě na VMware systémy společnosti Avnet s.r.o.. Seznamte se krátce a přitom srozumitelně s touto technologickou problematikou a jejími přínosy pro vaše podnikání.

K čemu je virtualizace prospěšná?

Důvodem, proč firmy přecházejí k virtualizaci je to, že jejich spravovaná IT prostředí jsou v dnešní době již poměrně komplexní a zejména v oblasti dodavatelských IT služeb je potřeba se orientovat na rychlejší dodávku uživatelských řešení, u nichž v případě virtualizace hovoříme o časové úspoře v řádu dní či týdnů.

Její přínos pro firmy je značný i z toho pohledu, že firmám napomáhá uspořit provozní náklady informačních systémů a kapitálové náklady na fyzická zařízení, neboť virtualizací se společnost postupně oprošťuje od závislosti na vlastním hardwarovém vybavení ve prospěch zjednodušení své infrastruktury a její správy, lepší kontroly a snížení rizika výpadku pomocí cloudového řešení VMware vSphere.

Návratnost investice do virtualizace se odvíjí od úrovně zvolených služeb, avšak obecně můžeme říci, že se firmám vrací maximálně do pěti let od implementace. Na stránkách výrobce VMware si pak můžete dopočítat konkrétní návratnost vašich investic.

VMware vSphere napomůže firmě s automatizací systémů

Cloudové řešení VMware vSphere funguje na bázi virtualizace, umožňuje využívat veškeré její zmíněné výhody a napomáhá k transformaci datových center a automatizaci systémové správy firmám dle jejich velikosti a potřeb.

Akreditovaný tréninkový kurz „VMware vSphere: Install, Configure, Manage“ je základním kurzem umožňujícím správcům VMware vSphere, systémovým administrátorům a inženýrům získat široký praktický přehled o instalaci, konfiguraci a správě uvedeného virtualizačního řešení ve verzi 5.5, neboť jsou zde zohledněny prakticky všechny nástroje, které lze v rámci prostředí využít. Kurz je zároveň vhodný také přímo pro partnery VMware pro rozšíření jejich znalostí a dokončení kurzu je pro ně prerekvizitou pro složení certifikační zkoušky VMware Certified Professional 5 (VCP5-DCV).

Pětidenní školení hned v úvodu nabízí základní vhled do problematiky virtualizace a reflektuje nabídku dostupných možností primárních nastavení vSphere. V následujících dnes se pak již hovoří o jednotlivých technologiích. Systematicky se tedy řeší síťové technologie a jejich začlenění, dále storage, jejich obsluha a možnosti práce s nimi či nastavení zabezpečení, aby bylo vůči uživateli bezpečné a komfortní. Nejnáročnější částí je pak vysoce technická záležitost vztahu jednotlivých virtualizovaných zařízení mezi sebou a nechybí ani nástin dalších možností úrovní virtualizace. Celou strukturu kurzu můžete nalézt přímo na stránkách VMware.

Kompletní nabídku školení Vmware vSphere naleznete ZDE.

Více o lektorovi kurzu

Petr Dostálek je certifikovaným IT technikem a lektorem společnosti Avnet CZ, jehož specializací jsou kromě produktů IBM také nástroje VMware, kterým se věnuje již šestým rokem, školí je a poskytuje technické služby. Vlastní taktéž certifikace VMware Certified Professional a VMware Certified Instructor.

Problematiku VMware vSphere vysvětluje přehledným strukturovaným způsobem, který ilustruje schematickými nákresy diskutovaných témat.

Úplný profil lektora naleznete v našem Katalogu profesionálů.

Tento kurz je určen pro ty, kteří chtějí rozkrýt veškeré možnosti a schopnosti VMware vSphere a objevit i to, co je skryto oku profesionála. Vřele doporučuji pro ty, kteří začínají s virtualizací i pro zájemce, kteří si chtějí své znalosti prohloubit.“ (Petr Dostálek)