Proč jsou špatní manažeři špatní?

Ilustrační snímek

Koučové, trenéři a poradci, kteří se zabývají rozvojem manažerů, se setkávají s mnoha kandidáty na titul nejhoršího šéfa všech dob. Samozřejmě, že pracují i s manažery, kteří jsou výborní a mají skutečný zájem pomáhat svým lidem a firmě, pojďme se ale nyní zaměřit na ty ostatní. Přečtěme si několik postřehů z USA a zamysleme se nad tím, jak moc podobné je to u nás.

Koučka Kathy Caprino publikovala na serveru Forbes.com článek, v němž na základě svých 18letých zkušeností shrnuje důvody, proč je v Americe „tolik hrozných manažerů“. Pasuje některá z nich na vás nebo na manažery, se kterými pracujete? Co můžete udělat pro zlepšení této situace?

1. Nezvládnuté emoce

Dobrý manažer kontroluje své emoce. Rozumí tomu, proč se cítí tak, jak se cítí, a proto se umí lépe rozhodovat, jak bude reagovat. Každý manažer by proto měl být důsledně školen v emoční inteligenci a komunikačních dovednostech. Teprve pak může pochopit, co jeho lidé a firma potřebují a chtějí.

2. Chybějící manažerské vzory

To, že někdo má vynikající dovednosti a úspěchy v určité činnosti, ještě neznamená, že má být povýšen na manažera. Přesto se to běžně děje. Skutečně dobří lídři však postupují firemní hierarchií tak rychle, že se od nich novopečení manažeři nestačí nic naučit. Končí tak zavalení vlastní prací, že nemají prostor všímat si svých podřízených a jejich potřeb.

3. Záměna leadershipu s autoritářstvím

Leadership má celou řadu definic, někteří manažeři si jej však chybně vykládají jako demonstraci své moci nad ostatními. Typický manažer, který si plete leadership s autoritářstvím, chce mít místo podřízených stádo přitakávačů. Nepřijímá cizí nápady, neuznává cizí úspěchy a neumožňuje žádný rozvoj.

4. Snaha zalíbit se nahoře

Dobrý manažer má zájem dělat správnou práci se správnými lidmi a ve správném čase,nikoli se pouze předvádět před nadřízenými v dobrém světle. Pokud jej ženou dopředu pouze peníze a vyšší pracovní posty, připravuje sám sebe o možnost učit se, rozvíjet a růst jako člověk.

5. Špatná volba kariéry

Manažer, který nesnáší svou práci, nemůže pomoci svým lidem ani firmě. Příliš se užírá se vlastní nespokojeností, než aby se věnoval někomu jinému. Chcete-li být dobrým manažerem, potřebujete dostatek energie, času a zájmu podporovat ostatní.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com