Pozor na charisma

Všude se dočteme, že charisma je základním předpokladem leadershipu. Krátkodobé přínosy charismatu jednotlivých lídrů jsou však často zastiňovány dlouhodobými důsledky, které mohou být negativní.

Ilustrační snímek

V zajímavém článku na serveru Harvard Business Review o tom píše odborník na osobnostní profilování a psychometrii, profesor organizační psychologie na University College London a New York University Tomas Chamorro-Premuzic. Charisma s sebou podle něho nese čtyři základní problémy:

1. Oslabení úsudku

Charismatický lídr ovlivňuje ostatní svým osobním kouzlem, nikoli nutně rozumem. Když o své kouzlo přijde, má tendenci prosazovat svou autoritu silou a stávat se diktátorem.

2. Návykovost

Lídr, který je působí na lidi svým osobním kouzlem, si rychle zvykne na jejich obdiv. Oni si naopak rychle zvyknou na jeho charisma, což obě strany odvádí od jejich cílů.

3. Psychopatismus

Ne každý charismatický člověk je psychopat. Mnozí psychopati však mají silné charisma, protože díky němu dokáží skrývat své protispolečenské tendence. Egocentrismus, manipulace, lži. To všechno pomáhá nahoru v kariéře politiků a manažerů. Hodně lidí se dostane nahoru díky problémům s vlastní autoritou.

4. Kolektivní narcismus

Charisma lídra podporuje kolektivní adoraci u jeho následovníků. Stávají se tak z nich více či méně radikální kopie jejich lídra.

Jak těmto nebezpečím spojeným s charismatickými lídry předcházet? Tomas Chamorro-Premuzic radí vybírat lídry na základě vědecky ověřených hodnoticích nástrojů, nespoléhat na „chemii“ nebo intuici. Hledejte skryté talenty, jejichž jedinou výhodou není silné osobní kouzlo, například ženy.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review