CAFIN slaví první rok činnosti

První výročí slaví v těchto dnech Česká asociace pro finanční řízení (CAFIN). „Za uplynulý rok si vybudoval CAFIN rozsáhlou členskou základnu, což dokládá, že základní zaměření asociace je pro její členy nejen zajímavé, ale i užitečné a tím pádem poptávané,“ řekl k příležitosti prvních narozenin Ladislav Profota, předseda CAFIN. Asociace je nezisková organizace, která sdružuje odborníky se zájmem o finanční řízení podniků. Podporuje výzkum, výuku i vzdělání na tomto poli a aktivně spolupracuje s profesními organizacemi, finančními institucemi a dalšími zájmovými subjekty.

Česká asociace pro finanční řízení začala svoji činnost na přelomu března a dubna 2010 v červnu došlo k prvnímu setkání členů asociace i k zasedání odborné rady, která představila plán činností na celý rok 2010. V srpnu se uskutečnil první CAFIN DAY, netradičně pojaté letní setkání členů, během něhož se účastníci dozvěděli více o controllingu v takových zemích, jako je Afghánistán, Etiopie či Gruzie.

K úspěšným akcím minulého roku patřily hlavně prakticky zaměřené workshopy největší ohlas zaznamenalo vánoční setkání, jehož hostem se stal Václav Novák, krizový manažer, který se podílel na záchranném plánu ČSA, krizovém financování Setuzy i na finanční a provozní restrukturalizaci holdingu Vítkovice. V. Novák se během přednášky podělil o svůj recept na dobře provedenou restrukturalizaci, který shrnul do pěti zásadních kroků: zajištění peněz, zprůhlednění chodu firmy (controlling), ořezání nákladů, přechod na procesní řízení a energetizace zaměstnanců.

V rámci CAFIN vzniklo během uplynulého roku několik pracovních skupin. „Původní vize se začínají naplňovat,“ pochvaluje si L. Profota. Nejnovější z nich se jmenuje Pracovní skupina Kariérní standardy patří k současným hlavním aktivitám asociace. Cílem pracovní skupiny je vytvořit kariérní mapu finančních pozic v ČR: materiál, který v těchto dnech vzniká, bude popisovat žádoucí stav, reálně dosažitelný za podmínky, že bude vytvořena systémová podpora zaměstnanců s cílem zvyšování kvality jejich práce. Asociace si klade za cíl tento dokument pravidelně revidovat a obnovovat. „Standardy nejsou nepohyblivé předpisy, ale mají povahu dosažitelného sdíleného cíle. Vyjadřují průnik mezi „objektivními“ požadavky na plnění pracovních činností a mezi realitou danou aktuálním stupněm profesního vývoje,“ vysvětluje L. Profota.

Pro své členy nabízí organizace odebírání odborného časopis zdarma, zvýhodněnou nabídku odborně zaměřené literatury, několik workshopů během roku i možnost využít bohatě zásobené knihovny. Pod záštitou asociace vznikla také úspěšná série rozhovorů na téma vzdělávání navzdory finanční krizi.

Tento měsíc je nejen pro členy CAFIN, ale i pro ostatní zájemce připravený workshop na téma Six Sigma, koná se 28. dubna v sídle asociace. Více informací naleznete na www.cafin.cz.

Rozhovor, 18. dubna 2011:

Odbornost před neformálním networkingem

Česká asociace pro finanční řízení (CAFIN) oslavila v minulých dnech první výročí od svého založení. Jak hodnotí činnost asociace předseda řídícího výboru Ladislav Profota? Co ho během roku nejvíc potěšilo? „Spolupracujeme s vysokými školami, proto mě těší vzrůstající úroveň podnikohospodářského a finančního know-how na univerzitní úrovni,“ říká v rozhovoru L. Profota.

Česká asociace pro finanční řízení (CAFIN) má za sebou první rok činnosti, to už je prostor pro nějaké bilancování. Co se Vám za tu dobu povedlo? Jaký úspěch byste rád vyzdvihl?

Určitě mám radost z počtu členů. Za rok činnosti jsme získali 157 členských firem z České republiky a ze Slovenska, což dokládá, že základní zaměření asociace je pro její členy nejen zajímavé, ale i užitečné a tím pádem poptávané. Silná členská základna je ovšem jen jedním z pilířů, na kterých chceme do budoucna stavět.

Druhým je systematicky budovaná odborná reputace, kterou musíme podporovat každou naší jednotlivou aktivitou. Určitě je úspěchem, že se nám podařilo uvést společně s Wolters-Kluver na trh časopis Finanční řízení a controlling a stát se jeho spoluvydavateli.

Co se organizaci ještě nepodařilo a co byste rád v budoucnosti změnil?

Postupné vytváření silné pozice asociace je během na dlouhou trať. Seznam postupných úkolů, které nás v tomto směru čekají, by jistě vydal na malou knížku. Jednoroční existence nám ale pár námětů pro zlepšení přinesla. Protože žádný z členů řídicího výboru není tzv. „uvolněným“ členem, tak především poznání „méně znamená více“. Především méně pracovních skupin s lepšími výstupy. Rádi bychom pro práci pracovních skupin našli takovou podobu, která přinese motivaci k aktivní práci zúčastněným osobám.

Jste předsedou řídícího výboru CAFIN. Setkal jste se v rámci této funkce s něčím neočekávaným? S něčím, co Vás překvapilo?

V řadě aktivit spolupracujeme s vysokými školami, ať už na výzkumech či ověřování návrhů metod a postupů v praxi. To, co mě těší, je vzrůstající úroveň podnikohospodářského a finančního know-how na univerzitní úrovni, která je spojena zejména s aktivitou a snahou konkrétních osob z těchto institucí. Za všechny bych rád vyzdvihnul činnost paní Prof. Pavelkové z Univerzity Tomáše Bati, která významně přispívá k prolínání činnosti její fakulty s podnikovou praxí.

V čem jsou výhody České asociace pro finanční řízení oproti jiným podobným organizacím?

Nedovolil bych si porovnávat kvalitu práce s jinými srovnatelnými organizacemi, kvalitu musí hodnotit především sami členové, kterým asociace slouží. Výhody spolupráce s námi jsou ale dozajisté významně předurčeny našim posláním: být odbornou profesní organizací. Na rozdíl od řady jiných asociací upřednostňujeme cíl odbornosti před řekněme neformálním networkingem, tam směřují naše aktivity, to je naše přidaná hodnota.

Na jakou další zajímavou akci se členové i nečlenové mohou těšit do budoucna?

Našim členům budeme i nadále po celý rok přinášet formáty akcí, na které jsou zvyklí: diskusní odpoledne, controllingové slety či finanční fóra. V létě pak uspořádáme druhý ročník akce s názvem CAFIN Day, ve kterém se utkají finanční týmy a kolektivy z různých firem. Ono porovnání si vlastních nejen finančních schopností není nikdy k zahození.

_ _ _ _ _ _ _ _

Česká asociace pro finanční řízení (CAFIN) je nezisková organizace, která vznikla na jaře v r. 2010. Jejím cílem je sdružovat odborníky se zájmem o finanční řízení podniků; podporovat výzkum, výuku i vzdělání na tomto poli a aktivně spolupracovat s profesními organizacemi, finančními institucemi a dalšími zájmovými subjekty. Více informací naleznete na www.cafin.cz.