Zaměstnanec vám přinesl výpověď. Co dál?

Ilustrační snímek

Když přijde člen vašeho týmu s výpovědí, někdy je to pro vás úleva. Někdy vás to vůbec nepřekvapí, protože jste s dotyčným již hovořili o jeho kariérních plánech, někdy je však výpověď doslova blesk z čistého nebe. Představte si tu poslední možnost. Jste před koncem důležitého projektu a klíčový hráč se najednou rozhodl vás opustit. Nebo ještě hůře – vychovávali jste si svého nástupce a teď vám předává výpověď. Jak se zachovat? Přečtěte si následující tipy, které zveřejnil server recruitloop.com.

Neberte to osobně

Příslušný zaměstnanec nemusí odcházet kvůli vám. Nestavte se proto do defenzivy, jakmile vám řekne o svém záměru. Raději se zhluboka nadýchněte a připomeňte si, že zaměstnanci zkrátka přicházejí a odcházejí. Pokud chcete mluvit o svém podezření na osobní důvody, nechte si tuto otázku na výstupní pohovor.

Nehádejte se

To, že se vás někdo rozhodl opustit během velkého projektu, není důvod, abyste mu nadávali nebo na něj křičeli, že jste vlastně rádi, že odchází. Pokud jste prudší povahy, měli byste mít pro takové situace připravenou nějakou pozitivní reakci, například: „To mě mrzí, můžu se zeptat, kam odcházíte?“

Nemluvte veřejně o tom, že se vám ulevilo

A nemluvte o tom s ostatními zaměstnanci ani soukromě. Pouze byste vzbudili podezření, že jednoho dne budete mluvit stejně i o nich. Chcete-li někomu říci, že se vám opravdu ulevilo, neměl by to být nikdo z práce.

Nezakazujte zaměstnanci, aby o své výpovědi mluvil

Je dost pravděpodobně, že o tom někteří kolegové již vědí. Zatajování informací jen vzbudí nedůvěru. Pokud nevíte, jaké další kroky byste měli udělat poté, co vám člen vašeho týmu předá výpověď, zjistěte si to v oddělení HR. Zaměstnanci řekněte, že mu předáte další informace, jakmile je budete mít.

Nezůstávejte nečinní

Nikdy neříkejte pouze: „Dobře, děkuji.“ Nenechávejte zaměstnance v nevědomosti, co bude dál. Vzít výpověď na vědomí je jen první krok. Dále byste se měli v klidu zeptat, kam chce dotyčný odejít a pogratulovat mu k nové příležitosti. Slušně vyjádřete svou lítost, že přicházíte o vynikajícího člena týmu. Pak jej informujte o dalším postupu.

-kk-

Zdroj: RecruitLoop Blog - blog věnovaný recruitmentu na stránkách společnosti RecruitLoop
Zobrazit přehled článků ze zdroje RecruitLoop Blog