Vyjednávání není boj, ale spolupráce

Ilustrační snímek

Umět vyjednávat je důležité ve všech oborech, v managementu zvlášť. Přední světový odborník na vyjednávání Stuart Diamond z americké Wharton School při University of Pennsylvania doporučuje čtyři základní pravidla. Ta vycházejí z jeho dvacetiletého výzkumu, který zahrnuje data od více než 30 tisíc lidí z 45 zemí. a praxe konzultanta ve dvoustovce firem z prestižního žebříčku největších amerických společností Fortune 500.

1. Nepřemýšlejte o vítězství

Vyjednávání je záležitostí spolupráce, nikoli boje. Proto byste se měli soustředit na dosažení svých cílů, nikoli poražení soupeře. Jasně si určete své cíle a pokračujte takovými kroky, které vám je pomohou splnit.

2. Odpovězte si na otázku, co můžete udělat pro druhou stranu

Má-li druhá strana splnit vaše potřeby, musí nejprve vidět, že jste ochotni splnit ty její. Ze všeho nejdříve se proto zeptejte, co můžete udělat a diskutujte o tom, jak to můžete udělat.

3. Předcházejte nedorozuměním

Lidé většinou mají na věci podobnější názor, než si myslíme, často to však nevidíme kvůli příliš agresivnímu přístupu. Namísto agresivního nesouhlasu se proto raději ptejte, zda jste věci správně pochopili. Nechte si názor druhé strany blíže vysvětlit a hned získáte lepší pozici pro další vyjednávání.

4. Nevyhrožujte a neodcházejte

Ultimáta a demonstrativní odchody vyjednávání nijak neprospívají. Naopak je dostávají na bod mrazu. Mějte proto své emoce pod kontrolou a budete mít pod kontrolou i jednání.

-kk-

Zdroj: CBS MoneyWatch - server americké mediální skupiny CBS věnovaný managementu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CBS MoneyWatch