Věnujte pozornost své pozornosti

Ilustrační snímek

Porucha pozornosti s hyperaktivitou (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD) se projevuje už od dětství a nejčastěji se o ní mluví v souvislosti s dětmi školního věku. Přibližně v polovině případů však přetrvává do dospělosti, kdy ustupuje hyperaktivita a stupňuje se vnitřní neklid a problémy s pozorností. Dospělí trpící ADHD pak musejí bojovat s pozorností v práci, což může být velmi náročné.

Mozek člověka postiženého ADHD neustále vyhledává nové podněty a velmi silně reaguje na jakékoli rušivé prvky. Rušit jej může světlo, zvuk, fyzické i psychické pocity. Ke ztrátě pozornosti také často dochází při přechodu mezi jednotlivými úkoly, při příchodu do práce či domů, po víkendu apod. Postižení si mnohdy neuvědomují závažnost svého problému s pozorností, která však ovlivňuje výkon jejich práce i vztahy s lidmi.

Neschopnost soustředit se je velmi frustrující. Není to však vždy jen důsledek chybějící vůle, u postižených ADHD jde o problém chemie mozku. Proto je důležité najít si vlastní způsoby a nástroje, jak udržet pozornost. Zjistěte, jak vaše pozornost vlastně funguje a kdy nefunguje, radí web PsychCentral.com. Vyzkoušejte následující techniky.

1. Omezte možná vyrušení

Prostředí, v němž pracujete, dokážete změnit mnohem snáze než sami sebe. Začněte tím, že si sepíšete například tři nejsilnější rušivé prvky při výkonu vaší práce. Pak se zaměřte na malé postupné změny, díky nimž tato vyrušení odstraníte. Pokud si například často hrajete s telefonem, nejprve jej dejte na druhou stranu místnosti a postupně se jej naučte vypínat.

2. Zvýrazněte si důležité věci

Pokud například potřebujete ráno odeslat důležitý dopis, nedávejte si jej na plný stůl, ale položte jej na zem před dveřmi. Když si chcete zapamatovat něco, co vám někdo říká, zopakujte si to v duchu vlastními slovy.

3. Nastavte si budík

Odborníci, kteří pracují s lidmi s poruchou pozornosti, doporučují patnáctiminutové intervaly. Nastavte si budík na 15 minut a během této doby začněte pracovat na svém úkolu. Stejně můžete budík používat i tak, abyste si vždy po zazvonění položili otázku, zda stále pracujete na tom, na čem máte pracovat.

4. Pijte hodně vody

Pozornost souvisí také s fyzickou kondicí. Měli byste dostatečně spát, hodně pít, jíst zdravě a mít hodně pohybu. Zdravé návyky prokazatelně zlepšují soustředění.

5. Plánujte své úkoly

Pokud například víte, že se dokážete soustředit jen 30 minut, plánujte přestávky vždy po půlhodině. S přestávkami pak uděláte mnohem více než bez přestávek.

6. Vyzkoušejte hudbu

Při duševně náročnějších úkolech vám může pomoci klidná hudba či jiný nerušivý zvuk na pozadí. Dnes jsou k dispozici například aplikace do chytrých telefonů, které vysílají různé druhy bílého šumu. Pro úkoly, kdy potřebujete více energie, může pomoci rytmičtější hudba. Důležité je najít to, co bude vyhovovat vám.

7. Najděte si správné místo

Pokud vás ruší přítomnost dalších lidí a zvuků kolem, vyzkoušejte místo s konstantní hladinou zvuku, například letiště. Paradoxně vám může vyhovovat i rušné místo, jako je například restaurace, kde se pohybuje mnoho lidí a kolem je ruch. Může vás to rušit mnohem méně, než když se při vaší práci bude ozývat občas jen jeden zvuk nebo kolem projde občas jen jeden člověk.

-kk-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central