Váš styl a vaše kariéra

V ideálním světě by osobní styl jedince a jeho kariéra neměly mít nic společného. V takovém světě však nežijeme. Kariéry mnoha z nás, zejména pak vedoucích a vyšších pracovníků, bezpochyby ovlivňuje celkový image a styl. Ačkoli to nemusí být zrovna fér, na tom, jak vypadáme v zaměstnání skutečně záleží. Odborníci se shodují na tom, že chce-li někdo v zaměstnání soupeřit s těmi nejlepšími a dostat se mezi ně, neměl by začít u svého šatníku.

Manažer musí vědět, jak se správně oblékat. Nemůže v práci svým zevnějškem jednoduše působit jako údržbář, který je sice oblečen pohodlně, ale nečiší z něho žádné charisma ani respekt. Manažeři si tak stále častěji najímají image konzultanty. Ti jim radí nejen, jaké oblečení zvolit, doporučují jim i účesy, brýle apod. Článek důležitost těchto rádců demonstruje na příběhu manažera chemičky, který si najal konzultantku, nechal se ostříhat, zakoupil si značkové oblečení a doplňky a po půl roce se stal vedoucím svého oddělení.

Svůj profesionální styl si každý musí budovat od začátku. Znamená to v první řadě naplnění šatníku oblečením, které je možné vkusně kombinovat. Dalším krokem je pak vytváření individuálního stylu za pomoci zakoupených oděvů a doplňků. Manažeři by podle odborníků měli mít šatníky skutečně velké. Pokud jde o barvy jejich oblečení, ty by měly jednoznačně budit respekt a důvěru, a tudíž by měly být spíše tmavší. Muži mohou tmavé obleky vkusně kombinovat se světlými košilemi. I ženy manažerky by měly nosit spíše tmavé oblečení v kombinaci například s výraznými šperky. U doplňků však stále platí staré dobré rčení, že méně je více.

**Datum vydání:** I/2003
Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia