Umíte ocenit ostatní?

Ilustrační snímek

Projevujete uznání svým kolegům a umíte ocenit jejich přínos? Pro některé to může být složitější, než to vypadá. Server Incentive Mag zveřenil návod, který vás na tuto situaci připraví:

Připravte se

Přirozený sklon ocenit kolegy a utužit tak vzájemné vazby nemá každý. Zjistěte, jak jste na tom vy a vyhodnoťte oblasti, ve kterých se ještě potřebujete zlepšit. Motivace celého týmu k vyšším výkonům pro vás bude velkým přínosem. Je to strategie, díky které prostě nemůžete prohrát. Buďte sdílní a přiznejte i své nedostatky, abyste mohli prokazatelně ocenit přínos druhých. Zároveň se tak utvrzujete ve schopnostech a dovednostech, na kterých musíte ještě zapracovat.

Budujte povědomí

Děláme pokroky jen, když začneme myslet jinak a jsme emocionálně motivovaní ke změně. Inspirujte se tedy od ostatních „dárců“ pochval o tom, co je samotné motivuje k projevení uznání jiným. Na základě těchto zkušeností podpořte interní potřeby společnosti po efektivním oceňování zaměstnanců (včetně vyplývajících výhod). Poskytněte informační zdroje pro šíření povědomí o tom, jak, proč a jakými způsoby uznání projevit. Pokud společnost stojí za svými zaměstnanci, automaticky zvyšuje i svá očekávání.

Uveďte znalosti do praxe

Proč se učit, jak projevit uznání a ocenit druhé bez možnosti vyzkoušet své nově nabyté schopnosti v praxi? Vyzvěte zaměstnance, aby uplatnili poznatky na reálných situacích a sami vyhodnotili příležitosti vhodné k ocenění. Nastavte jasné cíle, očekávání a odpovědnosti za aplikaci naučených schopností při práci.

Ocenit přínos může významně zvýšit motivaci a výkon všech zaměstnanců. Nezapomeňte požádat i o zpětnou vazbu ohledně toho, jak se vám osobně daří projevování uznání.

-bn-

Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine