Udělejte svou příští prezentaci zajímavou a neobvyklou

Pokud je to možné, rozdělte si publikum na menší skupiny hned poté, co se představíte. Také pomůže, když si s posluchači předem trochu promluvíte.

Můžete jim poděkovat za to, že přišli a zeptat se jich, co si myslí o tématu prezentace. Díky tomu se nebudete cítit tolik nervózně. A s klidnější hlavou můžete začít prezentaci.

Ilustrační snímek

Řekněte jim, ať jdou do nějaké části místnosti… a pak každé skupince přidělte malý úkol. Ujistěte se, že to bude mít něco společného s vaší prezentací.

Místo abyste jen přednášeli, snažte se je přímo zapojit do prezentace. Je lepší, když se vaší řeči přímo zúčastní. Ať už použijí ruce nebo se aspoň nad něčím zamyslí. Nic není horší než neustálé čtení nudných slidů.

Využijte rozmanitosti publika a použijte hry, teambuildingové aktivity a skupinové úkoly. Stanete se tak facilitátorem spíše než řečníkem. A to je něco mnohem většího, připomíná nám web presentationmagazine.com.

Využijte některé z tipů, jak ze sebe na chvíli setřást pozornost, abyste si během prezentace samotné odpočinuli:

  • Začněte prezentaci ze zadní nebo boční části místnosti. Nicméně je potřeba, aby někde bylo něco, na co se zaměří pozornost publika, než začnete mluvit.
  • Začněte rovnou aktivitou, do které publikum zapojíte.
  • Použijte interaktivní technologie – přesměrujete tak pozornost publika od messengerů k vašemu tématu.
  • Rozdělte publikum na menší skupinky, ve kterých pak budou spolupracovat na úkolech.

Interaktivita, sběr a rozšiřování informací během prezentace

Weby a aplikace, jako jsou Kahoot, Survey Monkey nebo Google Forms, usnadňují zapojení publika do prezentace samotné.

Nikdy však nepoužívejte celou dobu ani PowerPoint ani Prezi. Obrazovka nebo plátno se má použít jen občas, když je potřeba zvýraznit nějakou část prezentace. Slidy základ úspěšné prezentace nikdy netvoří.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine