Tři netradiční způsoby, jak podřízenému zvýšit sebevědomí

Aby mohli pracovníci podávat co možná nejlepší výkon a aby mohli plně naplňovat svůj potenciál, musí mít nejen adekvátní znalosti a schopnosti, ale i patřičné sebevědomí. Protože i sebelepší schopnosti nezaručí dobrý pracovní výkon, pokud u dotyčného pracovníka nejsou podpořené i vírou v tyto své dovednosti. Pokud u svého podřízeného pozorujete, že by mu zvýšení sebevědomí prospělo, máme pro vás tři netradiční způsoby, jak toho dosáhnout.

Ilustrační snímek

Zeptejte se podřízeného na radu

Nejjednodušším a nejefektivnějším způsobem, jak podřízenému zvýšit sebevědomí, je podle TED Ideas zeptat se jej na radu. Tím totiž dáte dotyčnému najevo, že si vážíte jeho názoru a zkušeností a že reálně ctíte jeho znalosti. Obecně platí, že čím více budete pracovníka zapojovat do rozhodování o projektech a čím více mu budete naslouchat, tím více mu zlepšíte sebevědomí.

Veřejně podřízeného pochvalte

Ať si kdokoliv říká co chce, všichni jsme tak trochu egoisté. A když nás náš nadřízený za naši práci veřejně pochválí před ostatními, málokdo se ubrání pocitu blaženosti. Navíc se jedná o situaci, která u dotyčného spolehlivě zvýší sebevědomí, protože díky veřejné pochvale jeho schopnosti stoupnou i v očích u jeho kolegů.

Dejte podřízenému více pravomocí

Dodat někomu sebevědomí lze jen velmi těžko, pokud mu zároveň nenecháváte volný prostor pro své vlastní rozhodování a pro samostatnou práci. Abyste umožnili pracovníkovi plně naplnit svůj pracovní potenciál, musíte mu dát i dostatečné pravomoci a dostatečný prostor pro vlastní iniciativu a kreativitu. Podřízený pak bude vědět, že mu skutečně důvěřujete a že onu důvěru nevyjadřujete jenom na oko.

 

-mm-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com