Tipy pro vyjednávání od profesionála (3/3): Jak se zlepšit pro příště

Nenechte si uniknout to, co vám protivníci mohou říct. To je jeden z nejdůležitějších tipů, které doporučuje Corey Kupfer, advokát a autor knihy Authentic Negotiating: Clarity, Detachment, & Equilibrium — The Three Keys to True Negotiating Success & How to Achieve Them (Autentické vyjednávání: Jasnost, odstup a rovnováha - Tři klíče k úspěšnému vyjednávání a jak je získat).

Ilustrační snímek

Co dalšího nám doporučil v rozhovoru pro web univerzity Wharton? Podívejte se na předchozí článek nebo čtěte dál.

Máte povinnost nevypovídat

Nemluvte moc. Někteří z nás mluví příliš kvůli svému egu. Nebo proto, že patří do další skupiny lidí, kteří obvykle mluví trochu moc – to jsou lidé, kteří si nevěří. Mají přemíru nervózní energie.

Problém je v tom, že když mluvíte moc, můžete protistraně prozradit příliš mnoho informací. Je totiž pravděpodobné, že si zcela neuvědomíte, co vlastně odhalujete. Navíc když mluvíte, nemůžete poslouchat.

Je skoro úžasné, jak vám lidé leckdy v podstatě odvykládají, co skutečně potřebují a chtějí. Vše, co pro to musíte udělat, je na chvíli ztichnout a ptát se jen na doplňující otázky. Slova však nejsou vždy upřímná tolik, jako řeč těla řečníka. Proto se na ni soustřeďte. Hlavně výrazy ve tváří bývají obzvláště upřímné.

Jak získat lepší výsledky při dalším vyjednávání?

Napište si konkrétní měřitelné výsledky, kterých chcete při příštím vyjednávání dosáhnout. Nechcete platit více nebo méně než tolik a tolik. To je ono. To bude to, co chcete ve vaší dohodě.

Potom si také definujte účel celého vyjednávání. Proč jste se do toho vlastně pustili? To musíte promyslet opravdu hluboce a upřímně.

Pokud například vyjednáváte zvýšení platu se šéfem, zeptejte se sami sebe, proč potřebujete více peněz. Proč je to pro vás tak důležité? V případě zvýšení platu může být tím opravdovým, konečným účelem snaha že zajistit lepší příležitosti pro vašeho potomka. To je to skutečné, o co tady jde, tak na to pamatujte. V tomhle musíte mít jasno.

Kniha:

Kupfer, C.: Authentic Negotiating: Clarity, Detachment, & Equilibrium — The Three Keys to True Negotiating Success & How to Achieve Them; Advantage Media Group, Charleston, South Carolina: 2017 (148 stran).

-jk-

Zdroj: Knowledge@Wharton - odborný portál přední světové obchodní školy Wharton při University of Pennsylvania
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledge@Wharton

Články v sérii

Aktuální

Tipy pro vyjednávání od profesionála (1/3): Musíte mít jasno a odstup

Aktuální

Tipy pro vyjednávání od profesionála (2/3): Nebojte se, že nemáte potřebné páky

Aktuální

Tipy pro vyjednávání od profesionála (3/3): Jak se zlepšit pro příště