Teorie time managementu: Čtyři prověřené techniky, které vám pomohou lépe prioritizovat práci

Každý manažer si musí umět dobře zorganizovat čas. Bez toho se mu jeho práce i práce jeho týmu rozsypou jako dům z karet. Umět si plánovat práci, určovat si priority a organizovat si čas by ale měl umět každý manažer i proto, aby mohl působit jako dobrý vzor pro své podřízené a případně je stejným dovednostem naučit. Dnes tedy zabředneme do teorie time managementu a podíváme se na čtyři konkrétní techniky, které vám pomohou si lépe uspořádat priority a být v práci produktivní.

Ilustrační snímek

Tyto techniky popsal článek na blogu Business Know-How v rámci webové stránky ZenBusiness.

Eisenhowerova metoda

Americký prezident Eisenhower řekl slavnou větu: „To, co je důležité, je málokdy urgentní, a to, co je urgentní, je málokdy důležité.“ Jeho metoda spočívá v tom, že úkoly se dělí do čtyř kategorií: urgentní, neurgentní, důležité a nedůležité. Každý úkol je přitom nutné definovat jak na škále urgentní-neurgentní, tak zároveň i na škále důležitý-nedůležitý. Na úkolech pak pracujte v následujícím pořadí: urgentní a důležité, neurgentní a důležité, urgentní a nedůležité a neurgentní a nedůležité.

Metoda ABC

Jako prvním krok si označte úkoly, které před vámi stojí, písmeny A, B nebo C. Přičemž A jsou nejdůležitější úkoly (tedy ty, které mají největší dopad), B středně důležité a C nedůležité. Následně úkoly označte i číslicemi 1, 2 nebo 3 – podle toho, o jak prioritní a urgentní úkoly se jedná. Následně máte jasně určené priority – jako první pracujte na úkolech A-1, pak na úkolech A-2 a tak dále až do úkolů kategorie C-3.

Paretovo pravidlo

Také známé jako pravidlo 20-80. Uplatňuje se v komunikaci (tedy že byste měli 20% času mluvit a 80% poslouchat), tak i v byznysu. Podle Paretova pravidla, které v praxi skutečně často funguje, vám 80% příjmů pochází z pouhých 20% nejlukrativnějších klientů. Další výklad tohoto pravidla zní, že prací na 20% nejdůležitějších úkolů získáte 80% produktivity, výsledků nebo výnosů. Identifikujte těchto 20% úkolů a na ty se zaměřte jako na svou největší prioritu.

Metoda POSEC

Tato zkratka odkazuje na anglickou frázi „Prioritizing by Organizing, Streamlining, Economizing and Contributing“. Jejím základem je myšlenka, že byste si na každý den měli připravit plán práce na prioritních úkolech. Neprioritní úkoly, které je ale stále nutné udělat, „nacpěte“ do mezer mezi časy, které věnujete prioritním úkolům. A především si tyto neprioritní úkoly zjednodušte, případně zautomatizujte. Nebo ideálně rovnou delegujte na někoho jiného.



-mm-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How