Struktura organizací: (1/2) Hierarchie je zastaralý koncept

Organizace postavená na základě hierarchického systému přiděluje lidem různé úrovně pravomocí. To znamená, že někteří jsou nad ostatními.

V přírodě hierarchie nalézáme často. Jsou výsledkem procesů, které jdou postupně zezdola nahoru. Proto byly hierarchie v antických dobách pokládány za základní, daný rámec. I když ve skutečnosti jsou pouhým výsledkem toho, jak se věci od přírody mají.

Ilustrační snímek

Tradiční, hierarchická organizace má jeden hlavní cíl: udržovat rovnováhu. Když však potřebujete, aby se vaše organizace neustále přizpůsobovala měnícím se podmínkám, potřebujete spíše samostatně fungující síť, píše web management-issues.com. Pojmenovává výhody organizací, které jsou založeny na modelu sítě.

Nic není černobílé

Nenechte se zmást: sítě i hierarchie nalezneme uvnitř jakékoli organizace. V každé síti je nějaká hierarchie – a platí to i obráceně. V hierarchické organizaci tak často můžeme pozorovat sítě vytvořené zaměstnanci, kteří umějí zůstat nezpozorováni. Jsou politicky obratní a umějí a chtějí ohýbat pravidla tak, aby dosáhli svých cílů. Tito lidé bývají nejčastěji oddáni zákazníkům. Zákazníci pro ně znamenají tolik, že se budou snažit řešit problémy co nejrychleji, aniž by se museli potýkat s pomalými a odlidštěnými byrokratickými procedurami.

Budoucností jsou komplexní adaptivní systémy

Co jsou to komplexní adaptivní systémy? Jsou to systémy, kde široká síť nemá žádný centrální řídící prvek. Pravidla stanovená pro fungování takových systémů jsou navíc poměrně jednoduchá. Přesto tyto systémy dokážou usměrňovat i velice komplexní kolektivní chování. Informace jsou v takovém systému zpracovávány efektivně a celý systém je (díky učení a svému postupnému vývoji) velmi přizpůsobivý.

Jak bylo řečeno výše, i komplexní adaptivní systémy mohou vytvářet určité hierarchie. Nicméně základní strukturou stále zůstává síť. Hlavní výhodou síťových organizací je to, že kolektivní učení jim umožňuje rychle se přizpůsobovat měnícím se podmínkám.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Struktura organizací: (1/2) Hierarchie je zastaralý koncept

Aktuální

Struktura organizací: (2/2) Proč má hierarchie stále své místo