Strategie starých bot aneb Intuitivní rozhodování v managementu

Manažeři se dnes musejí rozhodovat stále rychleji a na základě menšího počtu informací. Moderní technologie typu mobilních telefonů a bezdrátových přenosných počítačů doručí manažerovi zprávu, na kterou musí okamžitě reagovat, takže se stále častěji rozhoduje podle vlastního instinktu a nikoli podrobné analýzy situace. Musí být přitom hlavně kreativní a neustále rozvíjet své psychické schopnosti.

Většinou sou manažeři zvyklí řešit všechny problémy stejným způsobem. Najdou si patřičné podklady a vytvoří seznam úkolů. Měli by však rozvíjet své intuitivní schopnosti tím, že začnou pro řešení racionálních problémů využívat na první pohled iracionální techniky. Typickým příkladem je například mnohokrát osvědčený fakt, že chceme-li nalézt řešení nějakého konkrétního problému, pomůžeme si tím, když budeme dělat něco jiného. Nabízí se například jít na procházku a všímat si okolí, které nás může inspirovat, věnovat se nějakému sportu.

Myšlenky, které se ukládají v lidském podvědomí pomáhají řešit původně neřešitelné problémy. Do lidského vědomí se promítají prostřednictvím snění. Odborní poradci proto doporučují zaznamenávat si sny a myšlenkové obrazy, kterým většinou nevěnujeme pozornost. Článek například popisuje příklad jedné americké manažerky, která ve svých snech neustále viděla botu a chápala ji jako symbol jisté síly. Využila proto tohoto symbolu při své práci s podřízenými. Uspořádala workshop, na který si měl každý člen týmu přinést starou botu a přetvořit ji tak, aby vyjadřovala jeho odpovědnost v rozjíždějícím se projektu. Nakonec se z bot členů týmu sestavila celá řada a rozběhla se diskuse o tom, kde se v rámci projektu kdo konkrétně nachází, kam směřuje a co proto musí udělat. „Strategie starých bot“ je od té doby hojně využívanou manažerskou taktikou.

**Datum vydání:** VII/2003
Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia