Spokojený zaměstnanec jen tak neodejde

Ilustrační snímek

Jak může přímý nadřízený předejít odchodu svých nejlepších lidí, kteří jsou jen velmi obtížně nahraditelní? Odpověď na tuto otázku je v zásadě jednoduchá. Měl by se snažit, aby byli v práci spokojení a mohli dělat svou práci, jak nejlépe umějí. Opravdu to nemusí být žádná věda. Chce to lépe je poznat, umět je ocenit i pokárat, ale nikdy neházet klacky od nohy. Praktické tipy, jak přispět ke spokojenosti vašich nejlepší lidí popsal server TLNT.com

Motivujte tím, co je nejvíc baví

Není vymýšlet nějaké netradiční benefity nebo hledat peníze navíc. Vaše nejlepší lidi nejvíce motivuje jejich práce a to, čeho mohou dosáhnout. Chcete-li je nadchnout, dejte jim nový zajímavý projekt a nechte je samostatně pracovat.

Odstraňujte zbytečné překážky

Odstraňování překážek je důležité vždy, u vašich nejlepší lidí však ještě více. Postarejte se o to, aby jim ve výkonu práce nebránily zbytečné politické šarvátky nebo přetahování o moc. Vše, co je připravuje o čas, který by mohli věnovat své práci, stojí za zvážení.

Nechovejte se k nim stejně jako k ostatním

Vaši nejlepší lidé nejsou stejní jako statní. Netlačte je do průměru, protože to nepomůže jim ani firmě. Vnímejte tyto lidi jako investici, která vám vynese tím víc, čím více do ní vložíte. Připomínejte jim, jak jejich práce zapadá do celkového chodu firmy, aby jasně viděli, co umějí.

Nabídněte co největší pružnost

Pokud to bude jen trochu možné, nenuťte je chodit každý den do kanceláře a dodržovat přesný pracovní rozvrh. Plní-li své cíle, nechte je, aby pracovali po svém. I malý ústupek ve směru k větší pružnosti velmi ocení. Buďte také opatrní v tom, když zvete své nejlepší lidi na porady. Většina porad pro ně bude jen frustrující ztrátou času.

Nechte je mluvit

Kreativní lidé často potřebují nahlas říkat své myšlenky, pomáhá jim to utřídit si je nebo je i zavrhnout. Dejte proto svým nejlepší lidem tuto možnost a poslouchejte je. Nikde není psáno, že musíte využít všechny jejich nápady, důležité však je, aby viděli váš zájem.

Nebojte se kritiky

Vaši nejlepší lidé se chtějí neustále zlepšovat. Pokud tedy vidíte relevantní možnosti zlepšení, řekněte jim o tom. Budou to vnímat jako váš zájem o ně a jejich práci. Dejte jim možnost experimentovat a zkoušet nové věci. Zkuste jim v pracovním rozvrhu vyčlenit přímo určitý čas pro tyto potřeby.

Jaký je váš recept na motivaci nejlepších pracovníků?

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT